Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 onsdag 8.5.2024
 Grattis Åke
17.3.2017 / Landsbygdens Folk
VYR: Fortsätt odla havre men var noga med utsädet
- Betning och iståndsättning av utsädet är ytterst viktigt efter förra sommaren, så mögelsvamparna inte sprider sig till den nya grödan, påpekar Päivi Tähtinen från VYR.
Använder man eget utsäde ska det rensas, betas och grobarheten testas. Alternativt kan man använda nytt, kontrollerat och betat utsäde för att märkbart minska risken för rödmögel.
- Spannmålsuppköparna och vi andra inom havrekedjan hoppas att odlarna inte drar ner på havreodlingen på grund av fjolårets erfarenheter, säger Tähtinen. Det skulle vara en tråkig följd i ett marknadsläge där efterfrågan på havre och havreprodukter i världen hela tiden ökar.

Helsingin Mylly och Fazer ökar
Mot slutet av året förväntas det bli ännu större efterfrågan på havre i synnerhet i Österbotten, när Helsingin Mylly utvidgar sin grynproduktion i Vasa.
- Enligt nuvarande information kommer den ökade kapaciteten främst att användas för produktion av ekologiska havregryn, berättar Tähtinen.
I Seinäjoki kommer A-Foder att öka sin havreanvändning till 70 miljoner kilo i år, och Fazers havrekvarn i Lahtis öppnar en ny linje den här månaden.
Pekka Mäki-Reinikka från Fazers kvarn påpekar att havre fortfarande drar bra inom exporten, och mera havreodling behövs.
- Vi tror att behovet av havre i Lahtis ökar till 40.000 ton relativt snabbt, säger Mäki-Reinikka. Konkurrensen från Baltikum och Centraleuropa verkar öka, men de stigande priserna motiverar både havreodlare och aktörer inom kvarnverksamheten.
Mäki-Reinikka vill samtidigt understryka att de höga toxinnivåerna inte varit ett problem enbart i Finland, utan samma motgångar har drabbat odlare också i Baltikum och Sverige.

DON-enkäten aktuell igen
För att ytterligare motverka stora förekomster av rödmögeltoxiner i framtiden har VYR igen öppnat sin webbenkät om DON-värden i spannmål.
- Vi samlar in information från så många gårdar som möjligt, för att får möjligast mycket material till statistisk bearbetning, säger Tähtinen. På så sätt ökar materialets tillförlitlighet.
VYR efterlyser information om spannmålspartier av livsmedelskvalitet som haft DON-värden som överskridit det tillåtna värdet för livsmedel (1,75 mg/kg för havre och 1,25 mg/kg för övrig spannmål), men som jämförelse behövs också information om partier som inte haft problem med DON.
Enkäten hittas på finska på www.vyr.fi under Uutiset.

Andrea Bergman
andrea.bergman@slc.fi

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab