Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 torsdag 9.5.2024
 Grattis Dennis
10.3.2017 / Landsbygdens Folk
Osäker budget belastar debatten om nästa CAP
Tillräckliga ekonomiska resurser är basen för en fungerande jordbrukspolitik, ansåg de flesta delegationer då EU-ministrarna delgav sina synpunkter och önskemål till rådets ordförande, Maltas jordbruksminister Roderick Galdes.
Ett stort problem är ovissheten om de ekonomiska resurserna inför nästa CAP-period. Storbritanniens utträde ur EU lämnar en lucka i budgeten som knappast kan täppas till. Britterna bidrar årligen med omkring nio miljarder euro till EU-kassan.

Direktstöden ska bli kvar
Jordbruksministrarna lämnade också synpunkter på de framtida direktstöden. Tysklands jordbruksminister Christian Schmidt efterlyste ett starkare skydd för familjejordbruken. Stöden borde omfördelas till små och medelstora gårdar.
Enligt Schmidt utgör direktstöden mellan 60 och 70 procent av de mindre gårdarnas inkomster. Otillräckliga stöd i den första CAP-pelaren ökar risken för en ogynnsam strukturomvandling inom det europeiska jordbruket.
Schmidt ansåg att direktstöden kan villkoras till olika uppgifter. Förutom miljöåtgärder kunde också djurskydd komma ifråga. Åtgärder av denna typ tarvar ännu en hel del utvecklingsarbete, menade Schmidt.
Den franska jordbruksministern Stéphane Le Foll vill reservera en del av direktstöden för åtgärder som kompenserar prisfluktuationer. Konkret kräver Frankrike en tredje CAP-pelare som ett stabiliserande element för gårdarnas inkomster.
Parallellt borde CAP tillåta ett större spelrum för medlemsländerna. De enskilda länderna måste få friheter att utforma detaljerna för nationella kopplade stöd eller utformningen av skyddsnät, menade Le Foll.
Irland sällade sig likaså till de länder som efterlyste mer stöd till jordbrukare för hanteringen av volatilitet på marknaderna. Rumänien och Bulgarien ville för sin del återgå till ett system med starkare produktionskopplade stöd.
De flesta medlemsländer efterlyste mer spelrum för omfördelningar av resurser mellan jordbrukspolitikens båda pelare.

Kommissionen är öppen för idéer
Finlands jordbruksminister Kimmo Tiilikainen efterlyste en jordbrukspolitik som gör det möjligt att bedriva jordbruk och bevara landsbygdens livskraft i hela EU. I likhet med flera andra ministrar betonade Tiilikainen också behovet av en enklare jordbrukspolitik.
Agrarkommissionär Phil Hogan noterade ministrarnas förslag utan att närmare kommentera debatten. I likhet med de nationella delegationerna ansåg han att direktstöden också i fortsättningen ska bestå som en viktig del av jordbruksinkomsten.
Hogan försäkrade att kommissionen inte kommer att motsätta sig nya verktyg som kompenserar fluktuationer på marknaderna. En förutsättning är att styrmedlen inte snedvrider marknaden.
Kommissionen ska nu utvärdera medlemsländernas idéer och förslag. Ett meddelande om nästa CAP-reform ska lämnas i slutet av året. De första konkreta förslagen utlovas i början av nästa år.

Peter Karlberg
news@peter-karlberg

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab