Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 torsdag 9.5.2024
 Grattis Dennis
10.3.2017 / Landsbygdens Folk
Hogan försvarade CAP på fransk jordbruksmässa
Det finns antagligen vägande skäl för Hogans insats. Enligt en färsk opinionsundersökning som har genomförts på uppdrag av tidningen Le Monde, överväger 35 procent av Frankrikes jordbrukare att rösta på Front National.
Den republikanska kandidaten François Fillon och mittenkandidaten Emmanuel Macron skulle få 20 procent var av jordbrukarrösterna medan socialisternas Benoît Hamon kan få 18 procent.
Jordbrukarnas starka representation bland Front Nationals väljare är en överraskning, konstaterar opinionsinstitutet Cevipof som har genomfört undersökningen. I tidigare val har majoriteten av bönderna ställt sig bakom konservativa UMP.

Starkt missnöje bland franska bönder
Le Pen besökte Salon de l`Agriculture några dagar före Hogan, klappade kor och förklarade att det är hög tid för Frankrike att avsluta kapitlet EU och dess jordbruksstöd. Med Front National i regeringen blir allting bättre.
Marine le Pen förespråkar en "frankofierad" jordbrukspolitik som den bästa möjligheten att garantera producenterna en rättvis behandling. Paketet skulle givetvis kompletteras med en protektionistisk handelspolitik.
Det starka missnöjet bland jordbrukarna bidrar till situationen, tror Cevipof-chefen Martial Foucault. Förra året blev president François Hollande utbuad då han besökte jordbruksutställningen. Det svåra krisåret har inte gjort det lättare för politikerna.
Efter mjölkkrisåret och andra bakslag får Front National och Marine Le Pen gehör för sina nya idéer för Frankrike. Löften om försprång för franska produkter i offentlig upphandling och stopp för frihandel går hem hos skarorna.
På utställningen argumenterade Phil Hogan för CAP med Brexit som ett varnande exempel. De brittiska jordbrukarna kommer att förlora sina direktstöd och sitt skyddsnät. Enligt Hogan har den brittiska regeringen inget trovärdigt alternativ till CAP efter 2020.
Hogan befarar att det brittiska jordbruket slutar i en tragedi. Under en regering med Front National kan de franska jordbrukarna möta ett liknande öde. Han påminde om att Frankrikes jordbruk årligen får nio miljarder euro från Bryssel.

EU bryr sig om sina jordbrukare
Pengarna kommer från EU-budgeten, vilket man lätt glömmer i diskussionerna om CAP. Skulle bönderna, som är mindre än två procent av Frankrikes befolkning, få samma belopp via den franska budgeten? frågade sig Hogan retoriskt.
Han påminde om att EU också ställer upp med verktyg i form av marknadsanalyser och -övervakning och sätter in förebyggande åtgärder för att motverka prisfluktuationer. Processen på väg mot en förenklad jordbrukspolitik ska fortsätta.
Hogan berättade att EU-kommissionen planerar nya åtgärder som ska förebygga marknadsstörningar. Marknadsobservatoriet för mjölk ska redan till sommaren kompletteras med motsvarande institutioner för spannmål, oljeväxter och socker.
Han uppmanade jordbrukarna att delta i det offentliga samrådet inför reformen av nästa jordbrukspolitik. Kommissionen har redan fått in 11.000 svar men ännu finns det gott om tid att lämna i synpunkter.

Peter Karlberg
news@peter-karlberg

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab