Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 torsdag 9.5.2024
 Grattis Dennis
10.3.2017 / Landsbygdens Folk
USA-konsumenter flyr GMO-betsocker
USA:s sockerbetsodling baserar sig till nästan hundra procent på genmodifierade sockerbetor. Betorna av typ Roundup-Ready är toleranta mot ogräsmedel som innehåller glyfosat. Det underlättar ogräsbekämpningen och bidrar till att sänka kostnaderna.
Allt har hittills löpt enligt ritningarna. Sedan 2008 har GMO-sorterna brett ut sig i hela USA. De viktigaste odlingsområdena för sockerbeta är delstaterna Idaho, Montana, Wyoming, Colorado och Minnesota.
Sockerbetsodlarna slipper att hacka mellan raderna och kan trots detta inskränka ogräsbesprutningen till ett minimum. GMO-sorterna har kännbart ökat skördarna, på vissa områden med upp till 60 procent.

Konsumenterna ändrar sina preferenser
De amerikanska konsumenterna struntade länge i GMO-debatten, men den yngsta generationen intresserar sig för andra ideal. Efterfrågan på ekologiska och genteknikfria livsmedel har tagit fart på allvar.
Debatten om livsmedelsmärkning har bidragit till konsumenternas intresse för matens innehåll. Fynden av nya superogräs från genmodifierade grödor har också gjort sitt. Antalet GMO-fritt-märkta produkter har ökat markant i handeln.
De stora livsmedelskoncernerna måste följa trenden. Stora koncerner som Hershey, Danone, Del Monte och Ben and Jerry´s skyltar redan med GMO-fri märkning som plötsligt har blivit ett försäljningsargument.
I princip för konsumenterna en fantomdebatt, eftersom experterna med säkerhet intygar att inget GMO-material från sockerbetan når slutprodukten, d.v.s. sockret. Livsmedelskoncernerna medger att GMO-socker inte borde vara något problem.
Socker innehåller varken DNA eller protein, försäkrar jordbrukskooperativet Amalgamated Sugar i Idaho. Kooperativet är landets näststörsta sockerproducent och känner redan följderna av konsumenternas nya prioriteringar.

Tvingas importera
De nya konsumenttrenderna ger livsmedelsindustrin inget annat val än att lämna bort betsockret. GMO-fritt betsocker är inte längre är tillgängligt i USA. Industrin måste söka sitt socker på annat håll.
Amalgamated Sugar har på en kort tid förlorat femton procent av sina kunder. Det beror på att livsmedelskoncernerna har börjat ersätta betsocker med rörsocker, säger företagets VD John McCreedy till tidningen Idaho Business Rewiew.
Enligt McCreedy är betsocker och rörsocker identiska produkter. De stora matkoncernerna vill trots detta övergå till rörsocker för att konsumenterna vill ha det så. Det är en förutsättning för att saluföra produkten med GMO-fri märkning.
Amalgamated Sugar har planer på en nationell kampanj som skulle förklara de vetenskapliga sammanhangen för allmänheten. Men det har varit svårt att övertyga branschen om nyttan av en sådan kampanj.
På USA-marknaden finns redan 36.000 GMO-fria produkter. Mer än hälften av USA:s sockerproduktion baserar sig på betsocker. Inhemskt rörsocker produceras framför allt i sydstaterna men produktionen täcker inte behovet.

Odlarna överväger att skifta grödor
Den inhemska produktionen räcker inte för att möta efterfrågan. Redan under fjolåret måste jordbruksministeriet USDA kännbart höja importen av rörsocker. Omkring en tredjedel av rörsockret importeras från Mexiko.
Betodlarna i Idaho oroar sig över framtiden. De har börjat fråga sig om de alls kan fortsätta med sockerbetsodling. Det finns ingen återvändo till konventionell odling, säger Garth Taylor vid University of Idaho Department of Agricultural Economics.
Allt konventionellt utsäde har för länge sedan försvunnit från marknaden. Frågan är om betodlingen alls kan återupptas. Många odlare planerar att gå över till potatis eller liknande grödor, säger Taylor till Idaho Business Rewiew.

Peter Karlberg
news@peter-karlberg

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab