Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 onsdag 8.5.2024
 Grattis Åke
10.3.2017 / Landsbygdens Folk
Märket Gott från Finland lyfts upp i ursprungsmärkningen av kött och mjölk

Utkastet till ny förordning om ursprungsmärkning av kött- och mejeriprodukter som var på remissrunda under hösten har nu preciserats på basen av feedback från olika branschaktörer. Förordningen som planeras träda i kraft i sommar skall ge konsumenterna mer information om matens ursprung och därmed underlätta valet av livsmedel i affären.
Den preciserade förordningen innehåller en del ändringar som uppkommit på initiativ av livsmedelstillverkarna. Enligt det nya förslaget skulle användningen av Gott från Finland-märket på förpackningen innebära att kravet på en separat ursprungsmärkning upphävs.
- Det nya direktivet drabbar främst de tillverkare som inte idag använder sig av Gott från Finland-märket. De som inte använder inhemskt kött eller mjölk i sina produkter blir nu också tvungna att ändra texten på sina förpackningar, förklarar livsmedelssäkerhetsdirektör Sebastian Hielm vid jord- och skogsbruksministeriet.

Inom EU eller utanför EU
Däremot ska livsmedel som innehåller råvaror från olika länder få märkas friare än planerat. Köttets ursprung i ett livsmedel som innehåller kött behöver i fortsättningen inte anges mer detaljerat än om djuret är uppfött och slaktat i ett EU-land eller utanför EU.
På motsvarande sätt behöver man inte uppge i vilket specifikt land mjölken i en mejeriprodukt har mjölkats, utan det räcker med information om det skett inom eller utanför EU. På det här sättet slipper livsmedelstillverkarna förnya sina förpackningar varje gång ursprungslandet för råvaran ändras.
- Det här gör det lättare för de företag som köper sitt kött på världsmarknaden, säger Hielm.
Han påminner samtidigt om att förordningen enbart gäller mat producerad i Finland.
- Vi kan ju inte ställa några som helst krav på livsmedel som tillverkas i andra EU-länder.
Den nya förordningen kommer att gagna konsumenterna i och med att deras tillgång till information om köttets och mjölkens ursprung nu blir bättre, utan att de inhemska livsmedelstillverkarna ändå belastas oskäligt mycket.
- Vår uppfattning är att finländska konsumenter är väldigt måna om att veta ifall köttet och mjölken i olika produkter till sitt ursprung är finländskt. Nu när det blir lag på att anmäla ursprungsland blir det lättare för konsumenten att välja, säger Hielm.

"Ett steg i rätt riktning"
- Det här förslaget, som gagnar både råvaruproducenter och konsumenter, är ett steg i rätt riktning. Konsumenterna förtjänar att få veta varifrån råvaran kommer och ursprungsmärkning stärker också uppskattningen för jordbrukarnas arbete, säger SLC:s informatör Mia Wikström.
SLC skulle dock ha varit berett att gå ännu längre, så att även livsmedel tillverkade av spannmål och all mat i restauranger och offentliga bespisningar skulle omfattas av motsvarande obligatorisk ursprungsmärkning som nu föreslås för kött och mjölk. Detta krävde SLC:s styrelse i en skrivelse till jordbruks- och miljöminister Kimmo Tiilikainen (c) redan i september i fjol.
Trots att det nu blir en friare märkning än planerat så att livsmedelstillverkare enbart behöver skriva ut om köttet eller mjölken i förädlade livsmedel kommer från EU eller utanför EU, hoppas SLC att Finland fortsätter visa vägen för märkning av ursprungsland.
- Vi hoppas att finländska livsmedelstillverkare i fortsättningen även frivilligt skriver ut från vilket land köttet eller mjölken i ett livsmedel kommer. Att märka ut råvarans ursprungsland är alltid tydligare för konsumenten, påminner Wikström.

Gott från Finland är uppskattat bland konsumenterna
Suomen Gallup Elintarviketieto Oy utförde i januari 2017 på uppdrag av jord- och skogsbruksministeriet en utredning om konsumenternas inställning till ursprungsmärkning av kött och mjölk som ingredienser i en produkt.
Enligt utredningen anser 81 procent av konsumenterna att det är ganska eller mycket viktigt att uppge ursprungsland för det kött som används som ingrediens i till exempel makaronilåda. Upp till 85 procent av konsumenterna tycker likaså att det är ganska eller mycket viktigt att ange ursprungsland för mjölken i mjölkprodukter som grädde, yoghurt, fil, smör och ost.
Över 80 procent av konsumenterna tycker dock att det inte räcker att ange köttets eller mjölkens ursprungsland endast i form av "inom EU" eller "utanför EU".
Av de konsumenter som svarade i undersökningen kände 94 procent till märket Gott från Finland. Nästan 60 procent av konsumenterna tyckte att märket Gott från Finland är ett bättre sätt att meddela om köttets ursprungsland än att skriva ut ordet Finland i innehållsförteckningen.
Konsumenterna uppger sig också vara beredda att betala 7-9 procent mer för en produkt där köttets ursprungsland är Finland.
Märket Gott från Finland får användas för en slutprodukt som är tillverkad och förpackad i Finland och som innehåller minst 75 procent inhemska råvaror. Köttet och mjölken i produkten måste dock vara helt och hållet inhemska. Användningen av Gott från Finland-märket är frivilligt och användningen regleras av Föreningen Matinformation rf.

Samrådsmöte den 20 mars
Utkastet till ny förordning är fortfarande på utlåtanderunda och Jord- och skogsbruksministeriet har kallat aktörerna till ett samrådsmöte den 20 mars då alla parter ännu ska höras i frågan.
- Med en grundlig dialog vill vi säkra att branschen har en gemensam syn på hur vi går framåt med ursprungsmärkningarna, säger jordbruks- och miljöminister Kimmo Tiilikainen.
Målet med de ändringar som gjorts efter den första remissrundan har varit att se till att förordningen ska förbättra konsumenternas tillgång till information om ursprunget för kött och mjölk och samtidigt minska den belastning som märkningen orsakar livsmedelstillverkarna.
- Om inställningen på samrådsmötet är positiv så ser jag ingen anledning till varför förordningen inte skulle kunna träda i kraft den 1 juni som planerat, säger Hielm.

Nina Colliander-Nyman
nina.colliander-nyman@slc.fi

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab