|
3.3.2017 / Landsbygdens Folk
Var finns de konkreta åtgärderna i matpolitiska redogörelsen?
Enligt Thomas Blomqvist är det inte svårt att omfatta den allmänna analysen i redogörelsen.
- Där konstateras att de centrala utmaningarna handlar om att trygga lönsamhet och produktivitet i primärproduktionen, göra den mångsidigare, förbättra miljöhållbarheten, utveckla den cirkulära ekonomin och öka konkurrenskraften inom livsmedelsindustrin. Dessutom ska distributionskanalerna bli mer täckande. Ett viktigt samhällsekonomiskt mål är att främja hälsosam kost, förbättra livsmedelssäkerheten och förebygga livsstilsjukdomar.
Frågan är emellertid enligt Thomas Blomqvist vad jordbrukarna och matproducenterna förväntar sig av redogörelsen.
- Det finns en risk att de blir besvikna då de hittar ordet jordbrukare bara tre gånger i dokumentet. Här hade man hoppats på mera konkret.
Lönsamheten är den största utmaningen
Enligt Thomas Blomqvist är den absolut största utmaningen primärproduktionens lönsamhet.
- Vi måste få till stånd en livsmedelspolitik som förbättrar lönsamheten. Utan lönsamhet är det onödigt att betona vikten av forskningsinvesteringar som tar fram nya produkter och skapar mer framgångsrika livsmedelskedjor.
I sitt anförande ville han ytterligare betona två saker:
- Den första är satsningarna på forskning, sade han. När det gäller forskning är det viktigt att regeringen inte bara betonar saken i sina strategipapper, utan att det faktiskt syns när man fattar besluten om budgetekonomin.
Den andra saken är att man sätter tyngdpunkt på närproducerad mat.
- Man kan tala om en tydlig efterfrågan på närproducerad mat. Folk uppskattar korta avstånd mellan producent och konsument. Därför bör vi utveckla olika typer av regionala och lokala distributionskanaler. Allt fler medvetna konsumenter går med i Rekoringar, vilket är bara ett exempel på att man uppskattar närmaten.
Ursprungsmärkningen viktig
Därutöver ville Thomas Blomqvist betona ursprungsmärkningens betydelse.
- Vi ska kräva obligatorisk ursprungsmärkning som på ett enkelt och klart sätt får fram var varan är producerad, hur den är tillverkad och med vilka råvaror. Även restaurangmat borde ursprungsmärkas. Konsumenterna bör absolut ha tillräcklig kunskap när de väljer sina butiksvaror. Det här är konsumentens och den finländska jordbrukarens gemensamma intresse.
Thomas Blomqvist hänvisade vidare till den reviderade upphandlingslagen som ger nya möjligheter till en bättre lönsamhet för inhemsk och lokal matproduktion genom bättre upphandlingsprocesser.
- Finland kan konkurrera med produkter som kommer från olika delar av EU, men den givna förutsättningen måste vara att vi ställer samma krav på importerade produkter som vi ställer på de inhemska varorna.
Micke Godtfredsen
micke.godtfredsen@slc.fi
|
|