Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 lördag 23.11.2024
 Grattis Yngve, Yngvar
3.3.2017 / Landsbygdens Folk
EU-regeringarna avvisar patent på växter och djur
Beslutet följer de principer som EU-parlamentet och kommissionen redan har tagit. Frågan har tagits till behandling med anledning av att EPA de senaste åren har börjat bevilja patent på växter och djur ur konventionell odling och uppfödning.
Bland annat har EPA godkänt patent på broccoli och tomater. Nyligen beviljades bryggerikoncernen Carlsberg & Heineken till och med patent på maltkorn och det öl som framställs av det aktuella kornet.
Rådets beslut har påskyndats av talrika protester och namnunderskrifter mot patent på växter och djur från medborgarorganisationer och liknande grupper. De anser att patenträtten missbrukas i sammanhanget.
Enligt kritikerna har bryggerikoncernerna använd juridiska finter för att utnyttja patentlagens alla möjligheter. Koncernerna uppger att patenten bygger på tillfälliga mutationer i maltkornets DNA, som förbättrar kornets egenskaper för bryggning.
Ur teknisk synpunkt är metoderna kända sedan länge och tillfogar varken nya egenskaper eller kvaliteter. Enligt EU-kommissionens uppfattning kan patent uteslutande beviljas för genmodifierade produkter som förses med främmande gener.
Den europeiska producentorganisationen Copa-Cogeca välkomnar ministerrådets beslut. Patenträtten är inget lämpligt instrument för EU:s jordbruk, konstaterar organisationen i ett pressmeddelande.
Ordföranden för Copa-Cogecas arbetsgrupp för utsäde Thor Kofoed betraktar EU-ministrarnas beslut som ett viktigt framsteg. Han betonar att samtliga genetiska resurser måste stå till växtförädlingens förfogande.
Kofoed påminner om att EU har ett fungerande system för sortskydd. Den som innehar växtförädlarrätten får föröka, bearbeta och sälja sorten mot avgift. Sortskyddet räknas som en immateriell rättighet. Mot den bakgrunden är patent onödiga, anser Kofoed.

Peter Karlberg
news@peter-karlberg

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab