|
24.2.2017 / Landsbygdens Folk
Snart inleder Eurobull produktionen i den nya anläggningen
En del grindar saknas, elledningar ska ännu monteras klart. Det automatiska utfodringssystemet är inte helt på plats. Men om exakt en vecka ska det mesta vara klart när Ab Eurobull Oy i Härkmeri har öppet hus och visar upp den nya anläggningen för slutuppfödning tjurar.
– Det har varit intensiva tider och byggandet går framåt hela tiden. Vi har inte råkat ut för några stora missöden och någon vecka efter att vi har öppet hus anländer de första tjurarna, berättar Samuel Ingves.
Han äger det nya företaget tillsammans med vännen och kompanjonen Marcus Teir.
3.800 kvadratmeter
Det var i höstas som byggandet av den totalt cirka 3.800 kvadratmeter stora anläggningen började. När produktionen är i full gång i slutet av maj finns 800 tjurar av mjölkras fördelat på hela 32 djurboxar.
– HK Scan ska leverera 200 tjurar per månad och om allt går planenligt torde huset vara fullt i slutet av maj eller början av juni, säger Teir.
Produktionsutrymmet, som är 3.200 kvadratmeter stort, är närmare 100 meter långt och fördelat i fyra avskilda avdelningar med vardera 8 djurboxar. Varje avdelning har därmed 200 djur vardera.
– Vi flyttar tjurarna bara en gång till de större boxarna när de växer innan de slutligen levereras vidare vid 19 månaders ålder. Mellan avdelningarna finns driftgångar så att vi som arbetar i anläggningen kan röra oss smidigt, säger Ingves.
Utgödsling med självtryck
RKL Poukkula är byggentreprenör och handhar ansvaret för nästan hela arbetet. Kostnadsförslaget är på 2,4 miljoner euro och anläggningen är byggd i betong och har isolerade väggar och tak. Det finns inget värmesystem i själva produktionsutrymmet utan värmen alstras från djuren.
Utgödslingen sker med ett system utan pumpar.
– Utgödslingen sker genom självtryck och kräver inga elektriska pumpar. Gödseln rinner ner till mitten, ner i ett rör från lång- och kortsidorna och därefter vidare till svämbrunnarna utanför anläggningen. På utsidan har vi fyra små fläktar som suger ut ammoniaklukten så att luften i anläggningen blir bättre, förklarar Teir.
På utsidan är arbetet med att färdigställa tre enorma svämbrunnar i full gång.
– Varje svämbrunn har en lagringskapacitet på 3.000 kubikmeter vardera och utöver det kan utgödslingssystemet inne i anläggningen lagra cirka 2.000 kubikmeter, säger Teir.
Utfodringen automatisk
Ingves och Teir funderade länge på vilken typ av utfodring anläggningen skulle ha. Valet föll till slut på ett automatiskt utfodringssystem som levereras av Pellon. Avlastningsbordet och en stationär fullfodervagn finns i ett utrymme på 600 kvadratmeter.
Ensilagebalar fylls på i avlastningsbordet som transporterar det till fullfodervagnen. Vagnen, en Cutmix på 20 kubikmeter, blandar också pelleterat kraftfoder som transporteras med skruv från utomhussilos. Utöver det blandas också potatisfoder och närsalt som fylls på en skruv.
– När fodret är blandat transporteras det till två bandutfodringssystem som fördelar maten till foderborden automatiskt, förklarar Ingves.
Ingves har vid sidan av Eurobull en egen anläggning för 500 tjurar av köttras. I den anläggningen har han en traktordriven fullfodervagn som enligt honom är ett idiotsäkert system.
– Eftersom jag är van med det systemet ställde jag mig först aningen kritisk till att ha ett automatiskt utfodringssystem. Men till slut gav jag efter och gick med på att ha det systemet som säkerligen ska fungera. Skulle det inträffa ett missöde kan vi köra ut fodret till foderbordet med en liten truck, men det känns ändå rätt att satsa på ny teknik och därmed ha en toppmodern anläggning, säger han.
– I och med att det automatiska utfodringssystemet kräver smalare foderbord blev byggnadskostnaderna också aningen lägre, tillägger Teir.
Bygglov för utvidgning
Sagan slutar inte här. Inom några år är chansen mycket stor att anläggningen byggs ut med utrymme för 800 djur till.
Eurobull har redan miljötillstånd och byggnadslov och visar sig den här produktionen lönsam kommer Teir och Ingves att satsa.
– Först vill vi ha ett bokslut för 2018 och därefter går vi vidare med våra planer. Den anläggningen byggs ut från foderladan och blir lika stor som den som färdigställs nu. Således hamnar foderladan i mitten av de båda anläggningarna, berättar de.
Kalvar från närområdet
De tror inte att det blir någon utmaning att få kalvar. HK Scan förmedlar kalvarna från Björneborg, Jämijärvi och Jalasjärvi som finns inom en hundra kilometers radie från anläggningen i Härkmeri.
– Vi är helt säkra på att HK Scan kommer att klara av att leverera en tillräckligt stor mängd kalvar hit, säger Ingves.
Teir har vid sidan av Eurobull produktion av Highland-djur men snart går han över till dikoproduktion med 100 djur totalt.
– Investeringsstödet blir troligen klart i mars och därefter börjar jag bygga den nya anläggningen som torde stå klar under vårens lopp. Kalvarna därifrån kommer att levereras till Eurobull.
Det enda som köttproducenterna hoppas på nu är stigande priser.
– Grundpriset som nu ligger på cirka 3 euro per kilo borde komma upp med minst 50 cent. Som det är nu är det för lågt, men trots låga priser ska produktionen vara lönsam, säger de.
TEXT & FOTO
Christoffer Thomasfolk
christoffer.thomasfolk@slc.fi
|
|