|
24.2.2017 / Landsbygdens Folk
Ålö lanserar nya riktmärket
Sedan Ålö lanserade Quicke Dimension och systermodellen Trima+ har det sålts över 300.000 enheter av dem världen över. Nu är det dags att ta nästa steg och på SIMA i Paris, Frankrike, kommer den officiella lanseringen att äga rum. LF har redan fått titta närmare på och även provköra nyheten.
Tankarna på Q-serien började för fyra år sedan. Man testade konkurrenternas produkter både praktiskt och uthållighetsmässigt. Man gjorde kundundersökningar och installerade kameror på kundmaskiner för att kunna kartlägga användningsmönster. Inne på kontoret drogs riktlinjer upp, som längre livstid, bättre sikt och ökade vinklar och räckvidder.
– Nu är vi stolta över att kunna presentera något som vi är övertygade om blir det nya riktmärket för alla konkurrenter, berättar Niklas Åström, vice vd på Ålö.
Ny dator
Den nya Q-serien har teknik hämtad från entreprenadbranschen och tester visar på mer än 50 procents längre livslängd.
– Det grundar sig så klart dels på att vi på flera högbelastade områden valt att ha gjutjärn i godset, men också på den nya teknik som kommer att vända lantbrukets sätt att se på elektronik, säger Urban Hadarsson, affärsutvecklingsdirektör på Ålö.
Datorn Q-companion hjälper föraren med positionsbestämmelse, vägning, kapacitetsutnyttjande och adaptiva servicepåminnelser.
Han tänker på den nya datorn Q-companion. En liten färgskärm med fyra knappar och som i dagsläget endast finns som eftermontage. Den lilla datorn visar vikt med säkerhet på plus/minus en procent med loggning för den som önskar, vinkel- och positionshjälp vid lastning, samt service.
– Q-companion känner av hur mycket de olika funktionerna på frontlastaren används och räknar därefter ut specifika serviceråd för varje enhet. En så enkel sak som att ha ordentligt med fett i bussningarna gör stor skillnad för den totala kostnaden under lastarens brukningstid, fortsätter Urban Hadarsson.
Q-companion startar så fort traktorns tändning slås till och genom den kan man även slå till och från lastarens arbetsbelysning, som är ett nytt tillval. Själva vågfunktionen är inte ny totalt sett på marknaden, men ska vara kostnadsanpassad investeringsmässigt jämfört med konkurrenternas system.
Vågen i sig själv arbetar med två vinkelsensorer – en vid redskapsfästets infästning och en vid lastarmens infästning ovanför ramfästet. Till detta kommer tryckgivare på båda sidorna i lyftkolvarna för positivt och negativt flöde.
För att det ska fungera tillfredsställande måste olika redskap programmeras in i datorn, men viktkalibreringen görs enkelt genom att fortsätta ge flöde under ett par sekunder när lastaren nått sin nedersta respektive översta position.
Genom att installera en vinkelsensor på lederna för tiltning och lyftning samt tryckgivare i båda ändarna av den ena lyftkolven, får man ett kostnadsanpassat vågsystem för frontlastare.
Ålö lovar också att inga tomvikter ska sparas i systemet. Fördelen med våg är att det blir lättare att lasta rätt mängd i exempelvis en vagn eller följa upp hur mycket foder det går åt till djuren.
Snabb montering
– Det intressanta är att en undersökning med 81 deltagare visade att 48 procent kände att de var i behov eller hade nytta av tekniken. Eftersom Q-companion ska eftermonteras, så har vi sett till att den går fort att montera, säger Urban Hadarsson.
De utlovar att monteringen går på maximalt en timme. Försök som gjorts med en tekniker som har gjort det någon gång förut, visar dock att det klarar sig med en halvtimme i lugnt tempo.
Ålö går även tvärtemot branschen och låter datorn vara kompatibel med hela Q-serien, oavsett om de har mekanisk eller elhydraulisk styrning.
Både gammalt och nytt
Tittar man på själva lastaren i sig, så finns det både likheter med den föregående modellen och rena nyheter. Ålö har valt att behålla flatface-kopplingen för el och hydraulik, samt låsmekanismen mellan lastare och fästjärnen på traktorn.
Nytt i sin tur är att handtaget för upplåsning av redskapslåset är gulmålat. Detta oavsett om man har mekaniskt eller hydrauliskt lås, vilket gör att man tydligt ser om låset gått i.
Både Trima- och Quicke-lastarna kan levereras med stora BM-redskapsfästen, men absolut vanligast är euro/sms. Den nya Q-seriens grind för de senare fästena har därmed utvecklats vidare och liknar nu grindarna som sitter på VersaX-lastarna.
Det innebär alltså att där inte finns någon överliggare, vilket förbättrar sikten. Nydesignade lastarmar ska enligt standardmätningar ge ett ökat siktfält om 30 procent, trots att konstruktionen breddats till 80 millimeter mot tidigare 70 millimeter.
Fästet för euro/sms har numera ingen överliggare, vilket ökar sikten. Under Quicke-kåpan sitter en ECU-dator som sköter kontakten med Q-companion. Notera det gula handtaget som gör att man från hytten enkelt ser om redskapet är låst eller ej.
Trots ökat siktfält kan det ibland vara skönt att ställa av lastaren och därför har stödbenen fått fler hack för optimal avställning.
Med introduktionen av den nya Q-seriens frontlastare kommer Quicke-märket att byta färg från grått till matt svart.
TEXT & FOTO
Filip Niléhn
|
|