Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 fredag 3.5.2024
 Grattis Linus
17.2.2017 / Landsbygdens Folk
Skärgården fick andningspaus men avgifterna kan återkomma
Jan-Erik Karlsson som driver affären på Nötö hade varit tvungen att sätta lapp på luckan där om det ursprungliga förslaget hade realiserats, och samma hotade Andreas Johansson som har sin mjölkgård på Heisala i södra Pargas.
- Vi är skäribönder är nog jäkligt glada nu, det har ju varit lite oroligt, säger Jan-Erik Karlsson.
- Inte trodde vi ju att det skulle bli så som det ursprungligen föreslogs, men nog att det skulle bli någon form av avgifter som drabbar oss som har tunga och stora transporter.

Kan bli aktuella igen 2019
Men avgifterna är bara tillfälligt avvisade, säger Karlsson. De kan bli aktuella igen 2019 då ansvaret för skärgårdstrafiken i samband med landskapsreformen skall överföras till landskapen.
- Den ursprungliga tanken var ju att kommunikationerna skall förbättras. Det kan vi gå vidare med. Vi användare skall samarbeta med serviceproducenterna, ta vara på all feedback som kommit in. Det finns ju många fina idéer om hur det här kan utvecklas, hur man anpassar linjerna efter behovet och gör servicen bättre. Vi skall ha egna förslag att komma med 2019.
- På det sättet är inte det arbete som gjorts onödigt.

Bra redan
Jan-Erik Karlsson är bra positionerad att jobba med sådana förslag eftersom han leder utskärsdelegationen, ett sakkunnigråd gemensamt för Kimitoöns och Pargas kommuner. Delegationen ger utlåtanden till kommunernas övriga organ och gav också kommunikationsministeriet ett remissvar på avgiftsförslaget.
Men han tillägger också att planerna på att ambitiöst höja servicenivån i trafiken, vilket kräver utökad finansiering genom avgifter, inte är den enda möjligheten.
- Vi skulle ju vara nöjda också om man försäkrade att man behåller nuläget, som funkar ganska bra. Då skulle man inte alls behöva avgifter.
Karlssons egen linje för utveckling av trafiken är att staten borde återgå till att äga både fartyg och bryggor, och sedan upphandla driften.
- Nu är det ju en villervalla med fartyg som är gamla och inte passar till bryggorna.

Inga alternativ
Andreas Johansson som hotades med stora avgifter både för sina mjölktransporter och familjens alla resor från Heisala säger att han ändå inte trodde på att det första och värsta förslaget skulle kunna förverkligas.
- Vi diskuterade lite med mejeriet och med andra som sköter transporter av varor till och från oss, men vi kunde inte riktigt göra någon alternativ plan. Så osäkerheten hann inte påverka oss i praktiken så mycket.
- Det har varit värre för dem som har stugor och annars sysslar med turismen här, då de skall sälja sommaren men inte har kunnat säga vad det kostar.
Johansson deltog själv i den uppvaktning av trafikministern som SLC ordnade i Helsingfors.
- Vi hade en bra diskussion med Berner, hon lyssnade på vår argumentation. Förstås var hon inte villig att säga varken bu eller bä då, men hon lyssnade nog, konstaterar Johansson.
Både Karlsson och Johansson tror att det blir lättare att få förståelse för skärgårdens behov då man i framtiden diskuterar med landskapets egna politiker, som har mera erfarenhet av förhållandena.

TEXT & FOTO
Mathias Luther
luther@infopr.fi

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab