Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 torsdag 21.11.2024
 Grattis Hilma
10.2.2017 / Landsbygdens Folk
SLC kritiserar WWF:s köttguide
De finländska konsumenterna uppmanas undvika importerade köttprodukter som brasiliansk och thailändsk kyckling samt sydamerikanskt nötkött, men även inhemsk kyckling och gris, i fall det inte använts ansvarsfullt producerad soja i fodret.
Faktorer som styrt rekommendationerna i guiden hänför sig i första hand till klimatpåverkan och naturens mångfald samt till användning av växtskyddsmedel och eutrofiering.
Varken djurens välfärd eller antibiotikafrihet - områden där Finland ligger i framkant - har tagits i betraktande. Inte heller transportavstånd ges betydelse i guiden, som fokuserar starkt på användningen av soja i djurfoder.
- Vi hade nog hoppats på att djurens välfärd skulle ha tagits i betraktande då man gjorde upp guiden och vi hade också hoppats att det skulle ha gjorts en tydligare skillnad mellan inhemskt och importerat kött, eftersom vår produktion har många fördelar som till exempel antibiotikafrihet. Gällande växtskyddsmedel hör Finland till de länder som använder minst i EU, kommenterar SLC:s verksamhetsledare Johan Åberg.

Ekoprodukter vinnare oberoende av avstånd
Enligt köttguiden är ekologiskt kött och ägg vinnare oberoende av produktionsland.
I guiden har förutom nöt-, gris-, kyckling och lammkött samt vilt även listats ägg, ost samt vegetariska alternativ till kött som till exempel baljhavre.
Produkterna i guiden har tilldelats färger enligt trafikljuslogik, det vill säga konsumenten uppmanas undvika det kött som fått rött ljus, tänka efter då det gäller produkter med gult ljus och konsumera måttligt med kött som fått grönt ljus.
Inhemskt gris- och kycklingkött får rött ljus (gult endast i fall sojan i fodret är ansvarsfullt producerad). Inhemskt nöt- och lammkött får gult ljus. Ekologiskt nöt- och lammkött får grönt ljus oberoende av om köttet är producerat i Finland eller inte. Ekologiskt griskött får grönt ljus och detsamma gäller ekologisk kyckling.
Inhemska ägg får grönt förutsatt att de är producerade antingen helt utan soja eller med certifierad soja i fodret. Ekologiska ägg får också grönt ljus.
Då det gäller ost får svensk och inhemsk ost gult ljus, medan endast ekoost får grönt. Grönt ljus får även inhemskt viltkött som älg, rådjur och vitsvanshjort.

Sojaberoendet minskar
Det långsiktiga arbete man håller på med i Finland för att minska beroendet av importerad soja i djurfodret syns inte i guiden, detta trots att andelen soja i till exempel vårt grisfoder redan är nere i omkring 7-8 procent.
För kycklingens del är andelen soja omkring 15 procent, det vill säga ungefär hälften av nivån i övriga EU-länder.
Atrias dotterbolag A-Rehu satsar till exempel på produktion av foderärt som på sikt ska ersätta sojan i kycklingfodret.
- En fortsatt ökad användning av inhemskt spannmål, vall, olje- och proteinväxter som djurfoder är ett medvetet val från hela näringens sida. Man frågar sig varför det arbete som gjorts för att minska vårt beroende av soja i djurfoder inte alls uppmärksammas av WWF, kommenterar Åberg.
Nämnas kan att WWF har lanserat ett finländskt åtagande där de företag som är med förbinder sig att använda ansvarsfullt producerad soja. HKScan, Kesko, Arla, Unilever, Norvida och Fazer är för närvarande med och WWF:s målsättning är att alla branschens aktörer ska förbinda sig till åtagandet.

Mindre kött och mera grönt
Kärnan i köttguiden är att vi bör äta mindre kött och att det kött vi äter ska vara klimatmässigt bättre. WWF:s målsättning är att köttkonsumtionen ska minska med en femtedel fram till 2030 och det kött som lämnas bort ska ersättas med grönsaker och fisk.
Finländarnas köttkonsumtion har de facto ökat med 20 procent under 2000-talet.
Köttguiden, som tidigare getts ut i Tyskland och Sverige, utkom i Finland i tisdags. Guiden finns enbart i elektronisk form på finska.

Nina Colliander-Nyman
nina.colliander-nyman@slc.fi

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab