Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 fredag 3.5.2024
 Grattis Linus
10.2.2017 / Landsbygdens Folk
De globala matpriserna
sjönk för femte året i följd

Sjunkande noteringar på spannmål, mjölk och kött pressande prisindexet under fjolåret. Nedgången kunde delvis kompenseras genom stigande priser på socker och växtoljor. Mot slutet av året förbyttes positionerna - mjölken steg och sockret föll.
I december steg priset på mjölk- och mejeriprodukter med 3,3 procent, jämfört med föregående månad. Smör, ost och helmjölkspulver blev dyrare medan noteringarna för skummjölkspulver stampade på stället.
FAO-experterna hade inte svårt att finna orsakerna. EU:s restriktiva mjölkpolitik, den minskande produktionen i Nya Zeeland och Australien bidrog väsentligt till den stigande priskurvan. Samtidigt stimulerades den internationella efterfrågan.
De tröstlösa prisutsikterna för mjölk under våren räckte till för att dra ned indexet för hela 2016. Priserna på mjölk och mejeriprodukter föll under året till en nivå som låg fyra procent under 2015.

Spannmålen har rasat sedan 2011
Prisindexet för spannmål har enligt FAO varit rätt stabilt ända sedan september. Noteringarna för majs har stigit som en följd av väderstörningar. Höga skördeförväntningar har pressat vetepriset nedåt.
Prognoserna för veteskörden är goda i bland annat Australien, Kanada, Ryssland och Argentina. Under hela året 2016 sjönk spannmålsindexet med 9,6 procent, jämfört med 2015. Prisnivån var 39 procent lägre i jämförelse med det gamla rekordvärdet från 2011.
Prisindexet för kött sjönk i december med 1,1 procent. Mest föll priserna på nöt- och lammkött medan fågel- och griskött kom undan med rätt moderata prisfall. Under hela året sjönk köttindexet med sju procent.
För sockersektorn blev 2016 ett starkt år. Sockerpriset steg med 34,2 procent jämfört med 2015. Anledningen var knappa lager i Brasilien, Indien och Thailand. Mot slutet av året vände den uppåtgående trenden i motsatt riktning.

Sockerpriset sjönk i december
I december sjönk prisindexet för socker med 8,6 procent. Enligt FAO påverkades prisutvecklingen negativt av den svaga brasilianska valutan gentemot US-dollarn. Det satte fart på Brasiliens sockerexport.
Prisnivån dämpades dessutom av nya rapporter som förutspår växande lager av socker i södra Brasilien, som är landets viktigaste produktionsområde. Detta genererade i sin tur nya prissänkningar.
Priset på växtoljor nådde i december sin högsta nivå sedan juli 2014. Under fjolårets sista månad steg priserna med 4,2 procent. Enligt FAO var krympande lager den utslagsgivande faktorn för prisutveckling på palmolja.
Priset på sojaolja har stabiliserats efter rapporter om sämre väder i Argentina och förväntningarna på en ökande biodieselproduktion i USA, Brasilien och Argentina. Under fjolåret steg växtoljepriserna med 11,4 procent.

Peter Karlberg
news@peter-karlberg.com

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab