|
3.2.2017 / Landsbygdens Folk
USA vill pressa britterna att importera hormonkött
EU och USA har i många år grälat om standarderna för livsmedel. De europeiska konsumenterna har inte varit beredda att acceptera amerikanska produktionsmetoder. USA-koncernerna planerar nu att utnyttja tillfället med Brexit.
Tvisten om hormonkött sträcker sig ända tillbaka till 1980-talet, då EU beslöt att förbjuda import av kött som har producerats med tillväxthormoner. USA har i princip stöd av WTO, eftersom EU aldrig har lyckats bevisa att hormonköttet är skadligt.
Detsamma gäller den beryktade klorkycklingen, som ställde relationerna mellan USA och EU på hårda prov för några år sedan. Medlemsländerna ställde sig på tvären så att USA måste ge upp, åtminstone tillsvidare.
Förhoppningarna till TTIP har släckts. Det transatlantiska avtalet kan knappast återupplivas i första taget. I stället har de amerikanska producenterna fått upp ögonen för den brittiska marknaden. De betraktar Brexit som en utomordentlig chans.
Nya chanser med skrotade EU-direktiv?
Den brittiska premiärministern Theresa May var en av de första utländska regeringscheferna som åkte till Washington för att träffa den färska USA-presidenten Donald Trump. May behöver USA som handelspartner efter Brexit.
Trump-administrationen har utan tvivel ett stort intresse av goda handelsförbindelser med britterna. Det gäller särskilt inom jordbruket. Snart kan regeringen i London slänga ut EU-direktiven och ställa upp egna regler, säger amerikanerna syrligt.
Donald Trump vill bara ha bilaterala handelsavtal som gynnar USA. Hans yviga löften till Theresa May har väckt stora förhoppningar hos USA:s producenter. De betraktar Storbritannien som en potentiellt lovande exportmarknad.
EU reglerade handeln med emotionella argument som försiktighetsprinciper och ogrundad oro. Ett bilateralt avtal med britterna skulle sitta bra för oss, säger Colin Woodall, som är vicechef för politiska relationer i National Cattlemen´s Beef Association.
Woodall argumenterar att britterna i långa tider har lidit under EU:s tvångströja. Bryssel har som tvingat fram förbjud mot hormonbehandlat, antibiotikafritt kött, klordoppad kycklig och genmodifierade livsmedel.
Donald Trumps regering väntas i hög grad gynna det storskaliga jordbruket. Miljöfrågor och etik har inte haft någon framstående plats i programmet. Ingenting tyder på att USA skulle kompromissa om standarder för jordbruket.
I USA hör genmodifierad mat till vardagen. Bestämmelserna om växtskyddsmedel är betydligt liberalare än i EU. Detsamma gäller användningen av antibiotika inom boskapsskötseln.
Oro bland brittiska producenter
De brittiska producenterna befarar att Trump-administrationen kan tvinga regeringen att öppna gränserna för billiga produkter av tvivelaktig kvalitet. USA-produkterna skulle konkurrera på helt andra villkor än de inhemska.
En del av de brittiska konsumenterna skulle knappast acceptera USA-maten utan vidare.
Ändå fruktar producenterna att inhemska livsmedel kan offras för en lukrativ export av brittiska industrivaror till USA.
Producentorganisationen NFU befarar att ett dåligt avtal mellan USA och Storbritannien kan skrota familjejordbruket och den inhemska livsmedelskvaliteten. I så fall borde britterna åtminstone få rätt att använda samma verktyg som konkurrensen i väster.
Peter Karlberg
news@peter-karlberg.com
|
|