|
3.2.2017 / Landsbygdens Folk
EU skyndar på nya handelsavtal
De nyaste avtalen med Kanada, Vietnam och Singarpore ska snart ratificeras. Nästa viktiga punkt är frihandelsavtalet med Japan. Målet är att ro avtalet i hamn inom kort. Samtalen har gått bra undan på sistone.
Japan är EU:s sjätte största exportmarknad medan EU är Japans tredje viktigaste marknad. Trots detta återstår många problem. EU eftertraktar ett kännbart marknadstillträde för jordbruksprodukter, men japanerna tvekar.
EU-kommissionen förhandlar redan för fjärde året med Japan. Enligt handelskommissionär Cecilia Malmström är det nu viktigt att visa världen att Europa bekänner sig till öppnade gränser.
EU:s handelspolitiska drive är inte oväntat en konsekvens av USA-presidenten Donald Trumps beslut att dra sig ur Stillahavsavtalet TPP. EU försöker ta vara på chansen att göra affärer i nya regioner.
Kommissionen har bråttom med Nya Zeeland
Nästa viktiga punkt är förhandlingarna om frihandel med Nya Zeeland. Samtalen ska starta i år och avslutas 2020. Nya Zeeland har redan slutit ett frihandelsavtal med Kina och vill gärna förhandla med EU.
EU-kommissionens ordförande Jean-Claude Juncker hoppas på rekordkorta förhandlingar. Han uppmanar förhandlarna att glömma den sedvanliga tidtabellen på fem år eller mer. Avtalet ska helst vara färdigt inom två eller tre år.
Juncker träffade nyligen Nya Zeelands regeringschef Bill English i Bryssel. Enligt English prioriterar hans regering utan tvivel EU fram om Storbritannien. För Nya Zeeland är EU den näst största handelspartnern efter Australien.
Några EU-länder med Polen i spetsen har ändå varnat kommissionen för konsekvenserna. Polens regering fruktar den starka mjölksektorn i Nya Zeeland, som i värsta fall kunde bli ett hot mot de europeiska mjölkbönderna.
Trump sätter fart på Mercosur
Den nya administrationen i Washington kan indirekt också främja förhandlingarna mellan EU och Mercosur i Sydamerika, också det ett kontroversiellt kapitel för det europeiska jordbruket. Parterna ska träffas nästa gång i mars.
Förhandlingsklimatet kan gynnas av Argentinas nya marknadsliberala president Mauricio Macri, som just nu är ordförande för Mercosur. Hans mål är att på allvar integrera Mercosur i det världsekonomiska samfundet.
Förhandlingarna med EU har därför fått en ny betydelse för Mercosur. EU och Mercosur har i tjugo års tid förhandlat om ett frihandelsavtal utan resultat. Det verkar som om sydamerikanena denna gång skulle mena allvar med sina närmanden till Europa.
Peter Karlberg
news@peter-karlberg.com
|
|