|
3.2.2017 / Landsbygdens Folk
Påhls vill organisera virkeshandeln bättre
För några veckor sedan valde styrelsen för Skogsvårdsföreningen Österbotten presidium. Till ny ordförande valdes Kenneth Påhls från Vörå. Påhls efterträder Bo Storsjö som förra året meddelade att han inte längre ställer sig till förfogande efter flera år på posten.
- Det känns bra att ta sig an uppdraget för vi är en förening som har en mycket fungerande verksamhet. Personalen är duktig och riktlinjerna för framtiden är klara. Jag har varit styrelsemedlem i åtta år, men jag upplever det ändå som stora skor att fylla efter Bo Storsjö som gjort en förtjänstfull insats, säger Kenneth Påhls.
Det viktigaste för fullmäktige och styrelsen är att fortsättningsvis arbeta för de österbottniska skogsägarnas bästa. Påhls konstaterar att föreningen erbjuder bra service som medlemmarna uppskattar.
- Vi har kontinuerligt förnyat och förbättrat vårt utbud av tjänster som till exempel fastighetsförmedlingen och utökad drivningstjänst gällande uttag av klenvirke. Målet är också i fortsättningen att skapa möjligast bästa förutsättningar för våra medlemmar, det vill säga att de ska få avsättning för sitt virke och kunna bedriva ett lönsamt skogsbruk.
Virkespriserna måste upp
Påhls arbetar till vardags inom försäkringsbranschen och är också månskensjordbrukare. Han är också en aktiv skogsägare när han har tid, men överlåter numera en stor del av skogsarbetet till barnen.
Som markägare är han inte nöjd med dagens virkespriser.
- Virkespriserna ska helt klart upp, men avsättningen är som vanligt problemet. Just nu är utbudet lite större än efterfrågan och det avspeglas direkt på virkespriserna, i synnerhet nu på massavedspriserna.
Han är positiv till Metsä Groups nya investeringar i Äänekoski. Men han tror inte att den nya fabriken kommer att ha en direkt påverkan på användningen av massaved i Österbotten.
- Äänekoski är för långt borta och därför tror jag mest på att den nya fabriken kan ha en indirekt påverkan på de österbottniska markägarna. Den största delen av virkesbehovet kommer troligen att tas från närområdet men förhoppningsvis kan våra virkesströmmar också riktas dit. Behovet av massaved kommer inte att minska i alla fall.
Enligt Påhls är ett sätt att få upp virkespriserna att öka fullmaktshandeln.
- Jag vill vara med och leda skogsbruket i den riktningen att skogsägarna via föreningarna styr virkeshandeln. Med fullmaktshandel kan vi nå större partier och nå en driftsfördel som inte en enskild skogsbrukare kan. Genom att organisera virkeshandeln på det här viset kan vi effektivare hitta rätt kanaler för virket, säger han.
Intressebevakningen viktig
Skogsägarna påverkas förutom av marknaden också av politiska beslut. Här kommer intressebevakningen in i bilden.
- Den politiska intressebevakningen är oerhört viktig och den sker i samarbete med Svenska lantbruksproducenternas centralförbund, SLC, där markägarna indirekt är medlemmar via skogsvårdsföreningarna. Vi har mycket goda kontakter till SLC som i sin tur har ett brett kontaktnät på nationell nivå, säger Påhls.
Han vill också i fortsättningen ha ett nära samarbete med Österbottens svenska producentförbund, ÖSP. Förra veckan träffade han ÖSP:s ledning på ett möte.
- Skogsvårdsföreningen Österbotten och ÖSP hade konstruktiva diskussioner och tillsammans samarbetar vi med intressebevakningen. För mig är samarbetet med ÖSP naturligt och mycket viktigt.
Älgstammen bör minskas
Markägarkåren är i dag differentierad. I dag är det inte självklart för alla markägare att ha ett ekonomiskt mål med sitt skogsbruk. Det tycker Påhls är helt okej.
- Alla kan ha olika mål med sitt skogsinnehav men det ser jag inte som något hinder utan skogsvårdsföreningen kan arbeta för alla markägare. Själv är jag en typisk ekonomiskogsägare, men jag rör mig mycket i skogen och jagar, så naturvärden är också viktiga för mig.
Påhls anser att älgstammen lokalt är på en för hög nivå och måste ner för att minska älgskadorna.
- En fortsatt stor avskjutning är på sin plats och lokalt kan trycket vara högt. Här hoppas jag på förståelse från både jägare och markägare. Som markägare och jägare vill jag ha en levande fauna, men det är viktigt att vi hittar en balans.
Dödsbon en utmaning
En stor utmaning är att minska den höga andelen dödsbon. Redan nu arbetar föreningen aktivt för att minska den oreglerade skogsarealen som finns i dödsbon.
- Det här är ofta skogsmark som inte kommer upp till sin potential och våra fackmän arbetar hårt med att kontakta markägare som har dödsbon. Föreningen strävar också efter att få till stånd och hjälpa till vid generationsväxlingar på skogslägenheter där det behövs.
TEXT & FOTO
Christoffer Thomasfolk
christoffer.thomasfolk@slc.fi
|
|