Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 fredag 3.5.2024
 Grattis Linus
3.2.2017 / Landsbygdens Folk
Driftiga Britta satsar på bättre lönsamhet

- Hon är också en av de driftigaste skogsägarna. Engagerad och omsorgsfull, berömmer maskinentreprenören Lukas Lundström.
Hans företag Ålands Hugg Ab med tre avverkningsmaskiner och en skotare för att driva ut virket är störst bland branschens nio åländska entreprenörer.
Nu sköter Lukas avverkningen i en del av ett skogsskifte på totalt 30 hektar som tidigare låg ganska svårtillgängligt, men ändå var kalavverkat för 100 år sedan.
- Då måste det ha behövts ganska många skogshuggare och hästar, konstaterar Britta.
Nu är skiftet däremot lättåtkomligt för avverkning, utdrivning och transport av virket eftersom en två kilometer lång skogsbilväg blev klar för exakt ett år sedan. Vägbygget bekostades nästan helt av Britta Bergman, men hon fick vägen betald redan efter en första avverkning i fjol.

Granplantering väntar
I januari påbörjades den första förnyelseavverkningen i den gamla skogen. På områdets högsta del lämnas en fröträdsställning, men längre ner mot stranden blir det kalavverkning på 1,5 hektar. Längs strandkanten lämnas dock en skyddszon på minst 15 meter helt orörd.
- Efter markberedning planteras ny granskog medan naturen får sköta återväxten högre upp, förklarar skogsbruksingenjör Oskar Qvarnström.
Han är en av "pojkarna från Rundbergs" som Britta länge har samarbetat med. Numera jobbar Oskar för Ålands Skogsindustrier Ab, som officiellt startade sin verksamhet i fjol somras efter fusionen mellan de två åländska skogsföretagen Carl Rundberg Ab och Andelslaget Ålands Skogsägarförbund/Ab Skogen.

FSC-certifikat för bättre avkastning
I fjol på hösten fick Åland också sin första FSC-certifierade skog, som upprätthålls av Ålands Skogsvårdsförening. Vid sidan om de stora skogsindustriföretagen är Ålands Skogsvårdsförening först i Finland med FSC-certifikat (Forest Stewardship Council).
I det första skedet anslöt sig fem åländska skogsägare. Britta Bergman kom med som den sjätte skogsägaren.
- Man tänker ju på ekonomin och att skogen skall vara så vårdad och produktiv som möjligt, kommenterar hon.
- Jag är miljöintresserad och på gården finns det dessutom en del områden som inte lämpar sig för avverkning och därför passar som skyddsområden enligt FSC-kraven, förklarar Britta.
Hon har betalat 100 euro för FSC-certifieringen, som enligt Oskar Qvarnström "ger papper i handen" på att skogsägaren sköter sin skog på ett ansvarsfullt och miljövänligt sätt.
- I nuläget svarar Ålands Skogsindustrier för certifieringens omkostnader och i slutändan ska det medföra bättre betalt för virket, betonar han.
Britta Bergmans gård, Andersas i Sålis, omfattar totalt 170 hektar skog och 30 hektar åkermark. Hälften av arealen är utarrenderad och på den resterande delen odlar hon ekologiskt. Det handlar då om spannmål och vallgrödor.

TEXT & FOTO
Rolf-Lennart Witting
witting@aland.net

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab