Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 måndag 6.5.2024
 Grattis Frej
27.1.2017 / Landsbygdens Folk
Växthusodlarna vill ha effektivare leveranskedja

De senaste veckorna har växthusodlare från Närpes strålat samman för att identifiera branschens största utmaningar. Diskussionerna har letts av Irene Vänninen som är leder projektet "Från tomatrike till innovativt växthuskluster" som startade för snart år sedan.
- Under det senaste året har jag intervjuat ett stort antal odlare och andra aktörer inom växthusnäringen för att utreda vilka som är de största utmaningarna. Jag har utifrån deras funderingar och idéer formulerat och sammanställt näringens största problem, förklarar Vänninen.

Logistik en utmaning
Vänninen har varit mycket aktiv och arbetat hårt med att sammanställa resultatet av diskussionerna. Odlarna har nu fått ta ställning till de problem som Vänninen utifrån intervjuerna sammanställt. En stor utmaning verkar vara logistiken - hela leveranskedjan, eller värdekedjan.
- Många odlare anser att leveranskedjan är för lång och att det tar för lång tid innan grönsakerna levereras till konsumenterna. Det som vi nu ska fundera på är vad vi kan göra med de här flaskhalsarna, säger Vänninen.
På diskussionsmötet, eller pannrumsmötet som Vänninen kallar dem, finns redan konkreta förslag på hur värdekedjan kan förbättras. Bland annat en odlare och en aktör inom logistikbranschen har lagt fram två nya koncept för hur logistiken kan förbättras.
- Men de här förslagen kan vi inte offentligt gå ut med ännu. Det ena alternativet omfattar hela kedjan så det kräver mer arbete. Jag är också glad att en odlare stimulerades av diskussionerna till att komma med ett eget förslag. Hela det här projektet baseras på att odlarna är delaktiga. De styr hela processen, medan jag fungerar som en barnmorska som konkretiserar utmaningarna, säger Vänninen.

Färskhet och bruksvärde
Det finns flera aspekter gällande leveranskedjan. En aspekt är färskheten. Men färskhet är bara en av flera aspekter som odlarna har diskuterat.
- Problemen eller utmaningarna är oerhört mångfacetterade. Leveranskedjan handlar förutom om färskhet och bruksvärde, alltså vad vill konsumenterna ha, vilka förpackningar prefererar de. Det handlar inte bara om inre och yttre kvalitet och det här är saker som måste diskuteras vidare.
Kommunikation inom näringen är också en utmaning som Vänninen utifrån diskussionerna har definierat som en helhet. Som exempel kunde kommunikationen mellan packerier och fröproducenterna förbättras.
- Det finns en strävan från packerierna att ha mera att säga till om olika frösorter. Här är ett exempel på där kommunikationen upplevs som bristfälligt. Men det finns också många andra exempel, förklarar Vänninen.
Thor Sigg, som odlar gurkor och tomater, är en av de ungefär fyrtio odlare som aktivt deltagit i diskussionerna med Vänninen. Han uppskattar stort det arbete som projektledaren har gjort.
- Med tanke på att hon kommer utifrån är det mycket imponerande presentationer hon har bidragit med. Det är ett avancerat arbete som vi odlare har fått ta del av och varit involverade i.
Sigg och de övriga deltagarna har på de två senaste mötena arbetat med grupparbeten inom vilka utmaningar och lösningar har diskuterats. Ett arbete som faktiskt kräver en insats av odlarna själva.
- Jag tycker om konceptet trots att det tar mycket tid. Vi tvingas själva fundera på hur vi kan lösa problem och jag tycker att jag har fått en tydligare bild av våra utmaningar.

Näringen måste moderniseras
Produkterna färskhet och kontakten till konsumenterna ser han som stora utmaningar.
- Tiden från skörd till konsument är i många fall för lång. Vi måste alla bli bättre på den här punkten och det går inte att tänka i gamla banor. En stor del av oss har tankebanor som liknar dem för femtio år sedan. Det har inte hänt så mycket och därför tycker jag det är bra att vi nu på allvar tar itu med utmaningarna. Vi måste modernisera oss, säger Sigg.
Följande steg inom projektet blir nu att utreda om en del av de konkretiserade utmaningarna kan få egna projekt.
- Jag vet inte i dagsläget hur det blir, men vi har nu konkretiserat flera utmaningar som skulle vara i behov av projektpengar för att lösas. Ett exempel är att söka om projektfinansiering för att utreda de två alternativen gällande logistiken. Jag kommer också att forska vidare kring vissa problem själv, men jag arbetar parallellt nu med att hitta finansiering och ge förslag på nya projekt, säger Vänninen.

Christoffer Thomasfolk
christoffer.thomasfolk@slc.fi

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab