|
27.1.2017 / Landsbygdens Folk
Mjölkmarknaden är ömtålig varnar EU:s jordbruksministrar
Under strecket visade produktionen för hela 2016 ett plus med 0,7 procent. Anledningen är den starka ökningen i början av året. Senare planade tillväxten ut. Under hösten har mjölkproduktionen tagit riktningen nedåt.
Kommissionen berömmer producenterna för deras aktiva medverkan i EU:s reduceringsprogram. Tyskland, Frankrike och Storbritannien hör till de länder som mest har bidragit till att kapa överproduktionen.
På ministermötet medgav medlemsländernas delegationer att reduceringsprogrammet överlag har varit effektivt. Flera ministrar varnade ändå för en överdriven optimism. De ansåg att mjölkprogrammet borde fortsätta, också efter 2020.
Polen varnar EU för avtal med Nya Zeeland
Polen vill utesluta mjölksektorn ur kommande EU-avtal mellan EU, Nya Zeeland och Australien. Det beskedet gav Polens jordbruksminister Krzyszof Jurgiel på måndagens ministermöte.
Jurgiel varnade för Nya Zeelands mycket starka mjölksektor, som kan hota EU:s krisdrabbade producenter. I förhandlingarna om frihandel med Nya Zeeland och Australien ska mjölken stanna utanför, krävde polackerna med eftertryck.
Några andra länder uttryckte sig likaså kritiskt mot förhandlingarna. Österrike, Ungern, Bulgarien och Litauen delade den polska jordbruksministerns farhågor men krävde inte entydigt att mjölksektorn ska uteslutas ur samtalen.
EU-kommissionen vill först invänta resultaten av en konsekvensanalys om eventuella risker och fördelar med ett avtal. Därefter kan det bli aktuellt att inbegära ett förhandlingsmandat från medlemsländerna. Det förutsätter en kvalificerad majoritet.
EMB-bönder spred mjölkpulver
Uppretade mjölkbönder från den radikala organisationen European Milk Board (EMB) demonstrerade på måndagen mot EU:s mjölkpolitik. Demonstranterna spred mjölkpulver över gatorna kring EU-rådets byggnader i Bryssel.
EMB tror inte att mjölkkrisen är över. Redan i februari börjar mjölkpriset igen sjunka, varnade organisationens viceordförande Sieta van Keimpena. Enligt EMB är interventionen ett stort problem.
Interventionslagren av skummjölkspulver uppgick i slutet av november till 352.000 ton medan 73.200 ton befinner sig i privata lager. Totalt finns alltså 425.000 ton skummjölkspulver i EU-lagren.
Intresset var blygsamt för årets andra anbudsomgång för skummjölkspulver ur interventionslagren. Kommissionen fick in anbud på motsvarande 7.490 ton men anbuden var så låga att de avvisades helt och hållet.
Peter Karlberg
news@peter-karlberg.com
|
|