Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 måndag 6.5.2024
 Grattis Frej
20.1.2017 / Landsbygdens Folk
Dags att ta itu med skattedeklarationen
Att mervärdesskatteblanketten har ändrat hänger egentligen ihop med en större reform av beskattningsförfarandet som trädde i kraft 1.1.2017. I övrigt kan man också vänta sig lite andra förändringar i beskattningen år 2017. Jord- och skogsbruksföretagare likaväl som andra småföretagare kommer att få göra ett så kallat företagaravdrag och vissa skogsbrukare som får skogsmark som gåva ska få göra ett så kallat skogsgåvoavdrag.
Men de här nyheterna för år 2017 behandlas inte desto mera här. Den här artikeln koncentrerar sig på deklarationen och beskattningen 2016.

Skärpt progressivitet
Det som kan noteras om 2016 är att progressiviteten i beskattningen av kapitalinkomster ytterligare skärpts. Nu är skattesatsen 34 procent på kapitalinkomster på den andel av inkomsterna som överskrider 30.000 euro.
Ytterligare kan man notera den förändringen att överlåtelseförluster som år 2016 har uppkommit genom försäljning av egendom, till exempel fastigheter eller aktier, numera kan dras av från övriga kapitalinkomster.
Tidigare fick man dra av dylika förluster endast från överlåtelsevinster (vinst på försäljning av egendom) under en femårsperiod. Den regeln gäller fortfarande på överlåtelseförluster uppkomna 2015 eller tidigare.
Årets deklarationsexempel i LF är samma massiva informationspaket som tidigare utkom i LoA-bilagan. Det omfattar ett deklarationsexempel med jordbrukets deklarationsblankett 2, skogsbrukets blankett 2C och blanketten för mervärdesbeskattningen.
Uppställningen följer deklarationsblanketterna. I samband med de olika skattepunkterna berörs olika aktuella frågor.

Deklarera på nätet
Skattemyndigheterna önskar att man i allt högre grad lämnar in sin deklaration i elektroniskt på nätet. Mervärdesskatten och arbetsgivarprestationerna, förskottsinnehållning och sjukförsäkringsavgift (tidigare socialskyddsavgift), för perioder som börjar 1.1.2017 ska redovisas (och betalas) elektroniskt.
Dessa skatter på eget initiativ får lämnas in på en pappersblankett endast av särskilda skäl, om det till exempel inte går att lämna deklarationen elektroniskt på grund av tekniska hinder!
För att deklarera elektroniskt behöver en enskild jordbrukare sina personliga nätbankkoder. Endast nätbankkoderna för den person i vars namn deklarationsblanketten är skickad duger. Jordbrukssammanslutningar och dödsbon måste däremot skaffa sig en så kallad Katso-kod (görs via webbsidan yritys.tunnistus.fi).
I praktiken går den elektroniska deklarationen till så att man går till en webbsida där man loggar in med sina koder. Det finns flera alternativa adresser. Man kan surfa fram till elektroniska deklarationen via jord- och skogsbrukets sidor på skatt.fi eller gå till suomi.fi (e-tjänster, sök till exempel "skattedeklaration för jordbruk"). I deklarationsanvisningarna nämns också en exakt adress skatt.fi/skattedeklaration/2 (eller 2C). Valmöjligheterna är alltså många.

Skriv ut både blanketten och bekräftelsen
Efter att man har loggat in får man en nätversion av deklarationsblanketten att fylla i. Alla beräkningar i den sköts automatiskt och anvisningarna finns hela tiden nära till hands. Om man vill hålla paus i arbetet kan man mellanspara blanketten.
När allt är färdigt ifyllt sänder man i väg den och får en bekräftelse på att blanketten är mottagen. Det lönar sig att skriva ut både den ifyllda blanketten och bekräftelsen för arkivering.
Med en del bokföringsprogram (till exempel Wakka, Maatalousneuvos) kan man även skapa en elektronisk skattedeklarationsfil, en så kallad Tyvi-fil. Den kan som sådan skickas direkt till skattemyndigheterna. Det görs via ilmoitin.fi. Numera kan också det göras med vanliga nätbankkoder. Med WebWakka går det här ännu lite smidigare.
Ytterligare kan nämnas att såväl jordbrukets som skogsbrukets deklarationsblankett och mervärdesdeklarationen samt anhållan och accisåterbäring kan göras elektroniskt.
Mervärdesdeklarationen kan också lämnas direkt via e-webbtjänsten Min Skatt.

Anvisningar och blanketter nästan oförändrade
Systemet med anvisningarna är lika som i fjol. Det finns en kortfattad, tryckt version som skickas hem tillsammans med deklarationsblanketterna och en detaljerad som endast finns på nätet. Samma gäller också skogsbrukets anvisningar och periodskattedeklarationen.
De detaljerade deklarationsanvisningarna finns endast på nätet under adressen skatt.fi/skattedeklaration/2. Om man vill läsa skogsbrukets anvisningar ska man i slutet skriva 2C i stället för 2.
Om deklarationsblanketterna finns det inte alltför mycket att säga i år. Jordbrukets deklarationsblankett 2 är lika som föregående år. Årtalen har givetvis ändrat och så har man rättat ett tryckfel från förra året!
I skogsblanketten 2C har frågan om man bifogar fritt formulerade bilagor fallit bort. Ett klart ställningstagande att skattemyndigheterna inte vill ha "överflödiga" papper. I övrigt är blanketten exakt lika som föregående år med undantag för årtalen.
Mervärdesskatteredovisningen görs alltså på ny blankett, Deklaration av skatter på eget initiativ, som används av alla andra mervärdesskattskyldiga. Uppgifterna som ska fyllas i är samma som i fjol.
Samma blankett används också för att deklarera arbetsgivarprestationer ifall man har anställd arbetskraft samt en del andra skatter. Detta innebär tyvärr att de detaljerade deklarationsanvisningarna är rätt omfattande.

Viktiga datum
I år ska blanketterna (2 och 2C) lämnas in eller postas senast tisdagen den 28 februari. Detta gäller även sammanslutningar.
Den förhandsifyllda blanketten omfattande även jord- och skogsbrukets resultat ska sedan vid behov korrigeras och lämnas in den 9 alternativt 16 maj tillsammans med övriga bilageblanketter (till exempel blankett 7 och 14).
Mervärdesskatteredovisningen ska sändas eller postas senast 28.2.2017. Betalning av eventuell mervärdesskatt görs till det individuella skattekontot och betalningens förfallodag är 28.2.2017.
Glöm inte heller ansökan om återbäring av accis på energi (punktskatt på energiprodukter). Samma datum gäller även här.
Uppskov beviljas inte för periodskatteredovisningen eller anhållan om accisåterbäring.
Alla blanketterna får postas i samma kuvert.

TEXT
Kim Nordling
ProAgria Svenska lantbrukssällskapens förbund (SLF)

ILLUSTRATION
Richard Elgert

FOTNOT: I pappers- och nätversionen av veckans LF hittar du Kim Nordlings utförliga informationspaket med deklarationsexempel. SLC:s jurist Mikaela Strömberg-Schalin tar upp aktuella rättsfall och vad som är aktuellt i beskattningen 2017.

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab