Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 måndag 6.5.2024
 Grattis Frej
20.1.2017 / Landsbygdens Folk
"Sunt bondförnuft behövs i politiken"
Männikkö säger att han tvekade i det längsta ifall han skulle ställa upp i vårens kommunalval, men många tryckte på, så han gav med sig.
- Jag har nog ett starkt stöd. Och så tycker jag själv att det är viktigt att det finns en jordbrukare med i politiken som kan bevaka markägarfrågor och som tänker praktiskt.

Tillräckligt breda vägar
På hemgården Teir, som funnits i släkten sedan 1795, odlar Männikkö vårvete, raps och korn.
- Jag tog över gården 1983, direkt efter min morfar, berättar Männikkö och konstaterar att han faktiskt är den enda jordbrukaren som ställer upp i kommunalvalet i Kyrkslätt. Till vardags jobbar han på K-Maatalous i Lojo.
Då det gäller markägarfrågor och praktiska vägplaner har Männikkö mycket på hjärtat.
- Jag är nog bland de enda ledamöterna i samhällstekniska nämnden som tänker praktiskt och ur jordbrukarsynvinkel. Kommunen växer så det knakar och det innebär också att all infrastruktur såsom vägar planeras på nytt, och här uppstår ofta problem.
- Tjänstemännen förstår till exempel inte hur stora jordbruksmaskinerna är. Vägarna måste vara så breda att man kan köra på dem med en stor traktor. En skördetröska kan vara 4 meter bred och den normala bredden på en landsväg är 3,5 meter.
Kantstenarna vid sidan av vägen utgör också ett stort problem, för att inte tala om lyktstolpar, trafikmärken med mera.
- Och på motorvägen får vi ju inte köra med jordbruksmaskiner.
Många av kommunens jordbrukare odlar skiften som ligger belägna så att man helt enkelt är tvungen att köra längs med landsvägen för att ta sig till dem.
- På min egen mark har jag till exempel ett skifte som ligger på 5 kilometers avstånd, och dit måste jag köra på landsvägen, säger Männikkö.

Långsiktigt tänkande saknas
Kyrkslätt är en landsbygdskommun som idag har 40.000 invånare och omkring 70-80 aktiva jordbrukare.
- Även om jordbruket för ganska många är en bisyssla eller hobby, så måste man ju ge bönderna förutsättningar att bruka jorden. Alla kommuninvånare tycker om att ha öppna landskap i kommunen, men då måste ju någon sköta dem!
Männikkö konstaterar att det sunda bondförnuftet är en hjärtefråga för honom i politiken.
- Jag anser att det som ofta saknas i kommunalpolitiken är långsiktigt tänkande. Det satsas mycket tid och resurser på att göra upp fina strategier, men det känns ofta som om strategierna glöms bort och ingen följer dem.
Dessutom anser Männikkö att de ledande tjänstemännen borde bo i kommunen.
- Det är nog bara när man själv är bosatt i en kommun som man på riktigt märker hur olika beslut påverkar en. Annars tror jag nog att det är ganska svårt att skapa sig en bra helhetsuppfattning.

Viktigt med lokalkännedom
På grund av att inflyttningen till Kyrkslätt är stor är det rätt många fullmäktigeledamöter som har flyttat till kommunen först på 2010-talet.
- Efter en så kort tid som kommuninvånare saknar man förstås perspektiv. Då jag började jobba i samhällstekniska nämnden för 12 år sedan fanns där ännu många äldre Kyrslättbor med, trots att många var från andra partier. I dag är det inte så längre.
- Själv har jag bott i kommunen i hela mitt liv, så man kan säga att jag har ett visst perspektiv och en stark lokalkännedom. Folk brukar nog lyssna på mig när jag öppnar munnen, konstaterar Männikkö med glimten i ögat.
Då han får frågan om det finns något som han upplever att är jobbigt i politiken, konstaterar han att det känns tungt då man kommer till ett möte och inser att man har en fullständigt annan uppfattning än de andra partierna om hur ett ärende ska skötas.
- Men det bästa med politiken är de sociala kontakterna och att man har tummen på vad som händer i samhället.

TEXT & FOTO
Nina Colliander-Nyman
nina.colliander-nyman@slc.fi

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab