Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 tisdag 7.5.2024
 Grattis Tua
20.1.2017 / Landsbygdens Folk
Svagt intresse för likviditetslån i Österbotten

Krister Lindström, bankdirektör på Pedersörenejdens Andelsbank, säger att intresset för att ta banklån med statsborgen har varit mycket svagt i hans område.
- Det är inte säkerhetssidan som är den främsta stötestenen i det här sammanhanget. Det är försämrad lönsamhet och likviditetsproblem inom jordbruket som är det största problemet, säger Lindström allmänt vad beträffar kreditgivningen till jordbrukare.
Inte heller Kent-Johan Lindsén, bankdirektör och vice vd på Närpes Sparbank, kan vittna om någon rusning i Närpesområdet på sistone.
- Det här alternativet har varit aktualiserat ett tag. Men faktiskt har inte särskilt många lokala producenter nappat på. Tydligen är behovet av den här typen av lån inte så stort i området.

Avvaktande inställning
Apropå de jordbrukare som har anmält intresse för banklån med statsborgen kan Lindsén inte urskilja några speciella mönster - till exempel i fråga om produktionsinriktning eller verksamhetens storlek.
- Det sträcker sig över hela linjen. Kanske hade vi också förväntat oss ett större intresse från fältet. I praktiken har det inte varit så dramatiskt.
Kent-Johan Lindsén säger att den allmänna utvecklingen av jordbruksnäringen i hans område är rätt bekymmersam.
- I dessa osäkra tider med försämrad lönsamhet har jordbrukarna vanligtvis en mera avvaktande inställning till investeringar och låntagning. Hos oss har jordbrukarnas efterfrågan på lån minskat under de senaste åren. Det har handlat om till exempel torkanläggningar eller investeringar på mjölkproduktionssidan.
Några större investeringar är inte aktuella inom primärnäringarna i Närpestrakten där växthussektorn dominerar starkt. Oron på grund av sänkta grönsakspriser skapar för närvarande extra stress inom den sistnämnda branschen.
- Några satsningar på kalvstationer och dikoproduktion, förekommer men det handlar inte om några jättestora projekt, tillägger Lindsén.

Vanligare med amorteringsuppskov
Krister Lindström säger att jordbrukarkåren i hans verksamhetsområde - Jakobstad, Pedersöre och Larsmo - fortsättningsvis efterfrågar krediter för olika slags investeringar.
- Gårdarnas intresse för att låna pengar har emellertid minskat om vi blickar tillbaka på de senaste 18 månaderna. Vad gäller våra jordbrukskunder har det blivit vanligare med amorteringsuppskov och ändring av amorteringsplaner.
- Man har till exempel kommit överens om att amortera en gång om året i samband med utbetalning av stöd. Men så visar sig summorna ha blivit för stora. Förutsättningarna för att uppnå lönsamhet i jordbruket har varit annorlunda när lånet togs, säger Krister Lindström.
Från den 1 december 2016 fram till den 31 januari 2017 har jordbrukare möjlighet att via NTM-centralen ansöka om banklån med statsborgen. Möjligheten är främst ämnad för jordbrukare med tillfälliga likviditetsstörningar.
Lånebeloppet kan variera mellan 30.000 euro och 110.000 euro. Borgen kan beviljas för högst 70 procent av beloppet. Den maximala lånetiden är sju år.

Joakim Snickars
joakim.snickars@gmail.com

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab