Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 tisdag 7.5.2024
 Grattis Tua
20.1.2017 / Landsbygdens Folk
Lamt intresse för statsborgen på lån också i Nyland
- Inom hela Aktias verksamhetsområde har det kommit in ett par förfrågningar per telefon om statsborgen, men när det visat sig att det är frågan om ett lån har det inte väckt intresse. Det är överhuvudtaget väldigt få som tagit kassalån just nu, eftersom få gårdar satsat på stora investeringar. Jag kan tänka mig att det är gårdar som investerar i stora djurstall eller stora växthus, som kunde vara i behov av en dylik statsborgen.
Förra året var inget gott år för jordbrukarna vilket påverkade investeringarna.
- Det vi hört efter deklarationen är att 2016 var ett betydligt sämre år än 2015. Därför kan det bra hända att lånebehovet ligger framför oss, inte bakom oss.
När det blir aktuellt med statsborgen kan det vara för sent, eftersom ansökningstiden för statsborgen på likviditetslån går ut 31.1 2017.
- Det kan mycket väl hända att många skulle ha nytta av det här lånet till exempel för att sköta bort stora avbetalningar. Däremot kan vi inte rikta oss direkt till dem, eftersom vi endast vet om avbetalningar som kunderna själv berättat om för oss.

Krisstöd hade behövts
Wester-Sundblad hade gärna sett att även växtodlarna erbjudits någon form av krisstöd, inte bara möjligheten att ta ett billigare lån.
Trots att antalet tecknade kassalån inte stigit, märks det ändå att gårdarnas ekonomi inte är i toppskick.
- Det vi ser är att amorteringsuppskoven ökat något. De flesta verkar alltså fixa kassa på det sättet, men samtidigt är man försiktig med att ta nya lån. Klarar man sig med att istället ta amorteringsfria månader är det klart att det är ett smidigare sätt än att låna mera pengar.

Andrea Bergman
andrea.bergman@slc.fi

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab