Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 lördag 23.11.2024
 Grattis Yngve, Yngvar
20.1.2017 / Landsbygdens Folk
Brittiska regeringen vill lämna EU:s inre marknad

Britterna har redan länge efterlyst klara besked om Brexit. Theresa May har nu klart och tydligt sagt att hon kommer att köra en hård linje. Det blir ingen blandning av litet Brexit och litet EU. Britterna ska följa en konsekvent politik.
Regeringen har fastställt tolv principer för tiden efter EU. En av de viktigaste uppgifterna blir en hård kontroll av invandringen. Enligt Theresa May är antalet invandrare redan för högt. Å andra sidan ska kvalificerad arbetskraft vara välkommen.

Ingen delaktighet i den inre marknaden
Storbritannien går inte längre med på att betala stora bidrag till EU, eftersom landet ställer sig utanför gemenskapen. I stället ska banden stärkas mellan de fyra riksdelarna England, Skottland, Wales och Nordirland.
Premiärministern sade klart ifrån att britterna eftersträvar klara relationer till EU utan delaktighet i den inre marknaden. Regeringen ska i stället trygga tillgången till EU-marknaden via ett omfattande och ambitiöst frihandelsavtal.
Theresa May väntar sig trots allt goda relationer till EU. Det ligger i britternas intresse att det går bra för EU, sade hon. Men regeringen kommer medvetet att stärka Storbritanniens traditionella roll som en stark och global handelsnation.
Premiärministerns plan är att britterna ska bedriva handel med nationer i hela världen. Länder som Kina, Brasilien och golfstaterna har redan anmält sitt intresse. Storbritannien ska också intensifiera handeln med Indien, Australien och Nya Zeeland.

Oro inom NFU
Ett avtal om Brexit kommer tidigast våren 2019, förutsade May. Den slutliga överenskommelsen kan tidigast godkännas av parlamentets båda kamrar våren 2019, efter en tvåårig förhandlingsfas.
Den brittiska producentorganisationen NFU har länge krävt en fortsatt tillgång på utländsk arbetskraft för arbetet på gårdarna och ett tillträde för jordbruksexporten till EU:s inre marknad. Jordbruket behöver en lång övergångstid för att klara omställningen till Brexit.
I en första reaktion på Theresa Mays linjetal välkomnar NFU planerna på ett frihandelsavtal med EU, men varnar samtidigt för att förhandlingarna om ambitiösa avtal vanligen sträcker sig över flera år.
NFU efterlyser brådskande samtal med regeringen för att diskutera uppläggningen av landets livsmedelsproduktion och detaljerade planer för övergången. NFU understryker att det brittiska jordbruket är starkt beroende av exporten till EU.

Peter Karlberg
news@peter-karlberg.com

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab