Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 måndag 6.5.2024
 Grattis Frej
13.1.2017 / Landsbygdens Folk
S-kedjans prissänkningar väcker oro bland producenter

I söndags meddelade S-kedjan att utförsäljningspriset på hundratals produkter ska sänkas. Tomater blir 21 procent billigare, medan priset på gurkor sänks med hela 41 procent. Enligt handelskedjan ska den nya billighetskampanjen inte påverka producenterna negativt. Men oron på fältet är stor.
- De jag har pratat med är oroliga för att S-kedjan inte håller vad de lovar. Det finns en rädsla för att det är vi producenter som i slutändan drabbas av sänkta producentpriser. Risken är stor för att det går på det viset, säger Johanna Smith, ÖSP:s trädgårdsombudsman och tomatproducent i Närpes.

Hoppas på ökad konsumtion
Men Smith är försiktigt positiv till att sänkta priser kan öka konsumtionen på inhemska grönsaker.
- Det vore mycket bra om konsumtionen ökar i och med det här och speciellt om det leder till ett jämnare pris. Men jag förstår inte hur det ska gå till i praktiken. Alla kedjor vill väl gå på plus, de skänker väl inte bort grönsakerna gratis heller? Handlar det här faktiskt om god vilja? frågar hon sig.
Hon får medhåll av Stefan Skullbacka, vd för Närpes Grönsaker.
- Är det faktiskt så att S-kedjan ämnar sänka sina egna marginaler för att få ett lägre utförsäljningspris är det bra. I synnerhet om det ökar konsumtionen, säger han.
Men det finns frågetecken.
- Kommer det här att få följdverkningar på producentpriserna? Vi vet inte hur det blir. När en stormarknad pressar sina priser är risken stor för en följdeffekt och andra gör likadant. Trots att jag är försiktigt positiv har jag ändå farhågor för vad det här kan leda till.

Krav på lägre priser
Varken Skullbacka eller Smith säger sig ha hört om att uppköpare inom S-kedjan har börjat kräva lägre priser på inhemska grönsaker. Men sådana uppgifter nådde däremot SLC:s verksamhetsledare Johan Åberg redan i måndags, knappt ett dygn efter att S-kedjan offentliggjorde sin nya billighetskampanj.
På en odlartillställning fick han höra att flera producenter blivit kontaktade med krav på lägre priser.
- Odlarna berättade för mig att uppköparna hade krävt att priserna borde sänkas på grund av kampanjen, berättar Åberg.
Uppgifterna uppmärksammades i flera nationella tidningar. Ilkka Alarotu, SOK:s handelschef, kommenterade snabbt på bland annat twitter att uppgifterna ska utredas. Till tidningen Uusi Suomi sa Alarotu att prissänkningarna ska tas av S-gruppens egna marginaler - inte på bekostnad av producenterna.

Mycket kritisk
Men Åberg är ändå mycket kritisk till den här typen av kampanjer. Det gäller i synnerhet när producentpriserna på i stort sett alla inhemska livsmedel är låga och har varit det en tid.
- Lönsamheten är dålig för i stort sett hela producentkåren och det är en utmaning att få ut ett mervärde av vår produktion som håller en ypperlig standard. Sådana här kampanjer gör det inte lättare att få till stånd en prishöjning som är nödvändig för att vi också i framtiden ska ha en inhemsk produktion, säger han.
Han menar att den här typen av kampanjer gör att fokus hamnar fel - på att priserna är höga och borde sänkas.
- Det är tröstlöst. Vi producerar världens bästa mat, men de flesta gör det till ett pris som inte täcker kostnaderna. Nu ökar pressen på att priserna ska sjunka ytterligare när de egentligen borde komma upp. Och vi vet från tidigare kampanjer att det i slutändan är producenterna som drabbas. Billighetskampanjer tenderar bidra till ett pristryck på marknaden och det är jordbrukarna som får betala för den, säger Åberg.

Christoffer Thomasfolk
christoffer.thomasfolk@slc.fi

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab