|
13.1.2017 / Landsbygdens Folk
Finland satsar stort på gröna veckan i Berlin
Bland anledningarna finns Finlands 100 års jubileum som självständig stat. Men lika viktigt är att marknadsföring och direktkontakt med konsumenterna i andra länder behövs om vi ska komma ytterligare framåt på exportmarknaden.
I år är över 20 finländska företag med på mässan.
Finlands skyltfönster
- Gröna veckan är en försäljningskanal, men vi kan också ställa upp där med ett skyltfönster från Finland, säger jordbruks- och miljöminister Kimmo Tiilikainen (cent) som på en info i tisdags berättade om satsningen på veckan i Berlin.
Bland målen i regeringsprogrammet finns att balansen i handeln med livsmedel har ökat med 500 miljoner euro i slutet av regeringsperioden.
- Det innebär naturligtvis att vi måste öka exporten. Det är vad det finländska exportprogrammet Food from Finland försöker underlätta.
Minister Tiilikainen påminner vidare om att livsmedelssäkerhetsverket Evira har fått tilläggsresurser för att kunna hjälpa till med viktiga handlingar för de exporterande företagen.
- Ofta behövs många tillstånd och dokument som är förknippade med dem för att man ska kunna exportera till vissa marknader.
Enligt Kimmo Tiilikainen är mat och turism i kombination en intressant vinkel som passar Finland bra.
- Alla måste äta, också turister.
Vidare framhåller Kimmo Tiilikainen att vår inhemska marknad är ganska liten och att den börjar vara mättad.
- Däremot så finns det en växande exportmarknad som är många gånger större.
Visserligen anser också alla andra att maten i deras eget land är bäst och renast. Ute i världen räcker det kanske inte alltid med finska flaggan men vi kan dokumentera våra påståenden om våra egna produkter.
Satsar också på annat
Branschdirektören för Food from Finland Esa Wrang påminner om att Finland också satser på mycket annat än gröna veckan.
- Jag har varit aktiv i 25 år och vi har nog aldrig haft så stark aktivitet på exportsidan som nu, säger han.
Tyskland är under alla omständigheter en viktig marknad för Finland.
- Vi framhåller gärna våra ekologiska produkter och där är exempelvis ekomässan Biofach i Nürnberg i februari en viktig mässa.
Esa Wrang påminner också om att varor och tjänster som bjuds ut måste ha ett tilläggsvärde.
- Basvaror räcker inte.
Bra att vara stolt
Ordföranden för MTK Juha Marttila framhåller att det är viktigt att känna sig stolt över det man håller på med och över den egna matkulturen. Det måste man kunna visa också utåt.
- Så som jag ser det har vi viktiga marknader i bland annat västra Europa och i Asien. Det finns lite olika tyngdpunktsområden beroende på vilken marknad man talar om. I Tyskland torde till exempel djurvälfärd vara högt i kurs, men i Asien handlar det troligtvis mer om matens säkerhet.
Berlin är staden där nytt prövas
Överdirektör Veli-Pekka Talvela vid jord- och skogsbruksministeriet framhåller att Berlin genom tiderna har varit staden där man gärna prövar nya upplevelser, så också matupplevelser som på gröna veckan.
- Det handlar om en konsumentmässa där många företag säljer sina produkter direkt över disken, säger han.
- Många andra företag vill satsa på mässor där yrkesfolk är samlade, men i år har vi en brokig skara med oss från Finland som är beredd på att vända sig direkt till konsumenterna. Där är både större och mindre företag med.
Ett exempel är Arctic Birch i Maxmo som specialiserat sig på ekologisk björksav från skärgården. Ett annat exempel är Arctic Travel group som egentligen är en sammanslutning av företag.
Enkelt och smakfullt
Köksmästare Kim Palhus påminner om att det senast är kring tio år sedan som Finland har en avdelning i årets storleksklass på gröna veckan.
- I år ska vi gå på upptäckt i den finländska maten. Vi har jätte fina företag med och lyckas vi inte med dem så har vi nog inte många chanser annars heller.
Enligt Kim Palhus är det viktiga med finländska produkter att de är enkla och smakfulla.
Malmgård deltar
En av dem som deltar är Henrik Creutz från Malmgård i Lovisa.
- Jag har tidigare besökt gröna veckan som turist och då tänkte jag att i något skede måste jag nog komma och visa fram våra produkter från Malmgård, säger han. Nu blev det ett tillfälle och det måste jag förstås ta vara på.
Henrik Creutz tror på att Finland är ett bra turistland.
- I synnerhet för många tyskar kan vi ha något att erbjuda. Det passar också ihop med matresemålet Malmgård, menar han.
Malmgård deltar bland annat med speltflingor, speltöl, vinäger och rybsolja av ekologiska råvaror, ekologisk pasta av emmervete och andra ekologiska spannmålsprodukter samt reseupplevelser.
240 kvadratmeter golvyta
Den finländska avdelningen på gröna veckan tar cirka 240 kvadratmeter i anspråk.
Golvytan allena kostar 40.000 euro att hyra. Veli-Pekka Talivela räknar med att hela satsningen går på cirka 200.000 euro.
Årligen brukar 1.600 utställare finnas på mässan som besöks av över 400.000 intresserade.
Exporten av livsmedel från Finland har stigit med 9 procent under 2015 (cirka 200 miljoner euro) om man räknar bort sänkningen av exporten till Ryssland, som samma år stod för minus 300 miljoner.
TEXT & FOTO
Micke Godtfredsen
micke.godtfredsen@slc.fi
|
|