Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 måndag 6.5.2024
 Grattis Frej
13.1.2017 / Landsbygdens Folk
Malta leder EU under våren 2017
Bland de stora politiska frågorna kommer flyktingkrisen givetvis att prägla EU under det första halvåret 2017. De utrikespolitiska spänningarna påverkar också det maltesiska ordförandeskapet, liksom förhandlingarna om Brexit.
Malta har en yta av 316 kvadratkilometer och är med avstånd EU:s minsta medlemsland. Den lilla ön mellan Tunisien och Sicilien befolkas av 423.000 invånare. Det ställer förvaltningen av EU-ordförandeskapet på hårda prov.
På det agrara planet är den kontroversiella ekoförordningen den mest akuta frågan som snarast pockar på en lösning. Trilogförhandlingarna mellan rådet, parlamentet och kommissionen havererade i början av december.

Alla optioner är ännu öppna
Nu grälar parterna om hur frågan ska föras vidare. Alla optioner är ännu öppna men ingen förefaller att ha koll på riktningen. Varken rådet eller parlamentet har visat någon större förståelse för motpartens åsikter i de stora nyckelfrågorna.
Maltas förhandlare vill först vänta och se hur långt kommissionen är beredd att kompromissa med parlamentet om bland annat gränsvärden för växtskyddsmedel i ekoprodukter.
Nya trilogförhandlingar kan inledas först då parterna visar tillräcklig beredskap till eftergifter. Grälet om markbunden odling i växthus måste också lösas. Här går åsikterna starkt isär mellan Syd- och Mellaneuropa samt länderna i norr.
Föredragningslistan för årets första agrarministermöte den 23 januari är redan klar. Malteserna kommer att ta upp läget på mjölkmarknaden och EU:s stödåtgärder. Dessutom dryftar ministrarna handelsfrågor som har blivit över från Slovakiens ordförandeskap.
Maltas representanter vill utreda hur medlemsländerna ställer sig till olika handelsavtal och deras betydelse för jordbrukssektorn. Dessutom går diskussionen vidare om otillbörliga affärsmetoder och jordbrukets ställning i värdekedjan.
Debatten om CAP efter 2020 startar med en offentlig konsultation. Jordbruksministrarna kommer sedan att utbyta åsikter om en framtida jordbrukspolitiken vid vårens sedvanliga informella ministermöte som äger rum på Malta i slutet av maj.
EU-kommissionen har också utlovat en rapport om resultaten av förgröningen, ett tema som med säkerhet väcker en livlig debatt bland medlemsländerna. Malta kommer under våren också att ta upp ämnen med särskild anknytning till medelhavsområdet.

Malteserna bedriver småskaligt jordbruk
Torka är ett ständigt hot mot jordbruket kring Medelhavet och klimatförändringen gör inte saken bättre. EU:s klimatpolitik och den globala uppvärmningens krav på bevattningen kommer därför att stå på den maltesiska agendan.
Jordbruket på Malta består till största delen av småbruk med huvudsaklig inriktning på odling av frukt och grönsaker. Landet har omkring 9.000 jordbrukare, men bara en procent av befolkningen lever av jordbruk.
Strukturomvandlingen har varit snabb de senaste åren. Ännu för tjugo år sedan var sju procent av befolkningen sysselsatt inom jordbruket. Tack vare det milda klimatet kan de maltesiska jordbrukarna skörda potatis fyra gånger per år.

Peter Karlberg
news@peter-karlberg.com

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab