Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 måndag 6.5.2024
 Grattis Frej
13.1.2017 / Landsbygdens Folk
Brittiska regeringen vill slopa förgröning
En av regeringens första åtgärder efter Brexit blir att avskaffa de - enligt Leadsoms egna ord - "löjliga" reglerna som tvingar farmarna att odla minst tre grödor på gårdar över 30 hektar. Enligt Leadsom är förgröningen ett hinder för jordbrukarna.

Slutdiskuterat om buskar och häckar
Genom att skära bort byråkratin i Bryssel kan vi befria jordbrukarna från en mängd bördor som förhindrar effektivitet och kreativitet. Jag prioriterar sunda och förnuftiga regler som främjar ett effektivt och miljövänligt jordbruk, sade Leadsom.
Enligt ministerns utsago ska inga sex fot höga EU-skyltar längre skräpa i landskapet. Snåriga regler om växtföljd och eviga existentiella diskussioner kring definitionerna av buskar, häckar och träd ska höra till det förgångna.
Våra farmare har alltför länge kämpat i EU:s byråkratiska system, som försöker tillgodose behoven i 28 medlemsländer. Nu har vi chansen att skapa en inhemsk efterföljare till CAP, sade Leadsom.
Under tiden kommer stödnivån för de brittiska farmarna att hållas på EU-nivå fram till 2020, försäkrade ministern. Det gäller både gårdsstöden och landsbygdsstöden för hela den avtalade perioden.
Samtidigt startar planeringen för tiden efter 2020. Leadsom uttryckte sig optimistiskt över möjligheterna att lyfta jordbruket genom nytänkande och innovationer. Hon håller ständiga möten med producenter, industriföretag och forskare.
Målsättningarna påminner åtminstone delvis om de nyaste EU-målen. Riskhantering med avseende på prisfluktuationer och väderförhållanden står högt uppe på listan. Investeringar ska prioriteras för att öka produktiviteten i samklang med miljön.

Agrarexport till världsmarknaderna
Britterna ska också satsa 160 miljoner pund på utveckling av agrartekniska strategier och fyra centrum för innovation inom jordbruket. Förarlösa traktorer och annan högteknologi ska hjälpa Storbritannien att konkurrera på världsmarknaden.
Olyckskorparna varnar för att Brexit kommer att inskränka britternas jordbruksexport till EU. Men Leadsom låter sig inte övertygas. I Oxford lyfte hon i stället fram de chanser som britterna borde utnyttja för att exportera till världens alla hörn.
Brittiska produkter har ett gott rykte i hela världen, i synnerhet i Kina, menade ministern. Regeringen har skickat sitt bästa exportteam till Peking. Exporten till Kina har vuxit med 50 procent det senaste året.
Kina är bara en av nio prioriterade marknader som regeringen har identifierat. Den internationella handlingsplanen omfattar bland annat USA, Australien, Indien och Förenade Arabemiraten, upplyste Leadsom.

Peter Karlberg
news@peter-karlberg.com

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab