Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 lördag 23.11.2024
 Grattis Yngve, Yngvar
13.1.2017 / Landsbygdens Folk
Tysk miljömyndighet vill införa klimatmoms på kött och mjölk
Enligt Krautzbergers åsikt kan den nedsatta momssatsen på kött och mjölk betraktas som en statlig subvention av animalieprodukter som belastar miljön och klimatet. Branschens miljöpåverkan är betydligt större än inom frukt, grönsaker och spannmål.
Produktionen av ett kilo nötkött genererar mellan 7 och 28 kilo växthusgaser medan produktionen av frukt och grönsaker bara släpper ut ett kilo. Detta måste beaktas i beskattningen, resonerar UBA-chefen.
Följaktligen borde momsen för livsmedel från animalieproduktionen höjas till 19 procent. I gengäld kunde momsen för frukt, grönsaker och offentliga trafikmedel sänkas. Det skonar klimatet och gynnar konsumenterna, anser Krautzberger.
Nu förefaller det ändå som om Krautzberger skulle stå rätt ensam om sina åsikter. Jordbruksminister Christian Schmidt, miljöminister Barbara Hendricks och till och med det gröna miljöpartiet går emot planerna från UBA.
UBA-kravet är inget nytt och blir inte heller bättre av att upprepas i regelbundna repriser, säger Schmidt. En konstgjord höjning av skatten på animalieprodukter gynnar varken statskassan, djurvälfärden, miljön eller konsumenterna.
Det är inte beskattningens uppgift att föreskriva vad konsumenterna dukar upp på sina matbord, kommenterar ministern torrt. Enligt Schmidt är förslaget dödfött från allra första början.

Dyrare för konsumenterna
Miljöminister Barbara Hendricks avfärdar likaså förslaget. Hon betonar att förslaget utgår från miljöstyrelsen och inte från miljöministeriet. Ministeriet har ingen anledning att stöda initiativet, säger Hendricks.
Det gröna miljöpartiet anser att miljöstyrelsens förslag bestraffar fel grupp. Klimatskyddet inom matproduktionen måste starta i producentledet. Konsumenternas matvanor får inte styras via momsen.
Regeringspartierna och producentorganisationerna reagerar också häftigt. Kritikerna ser UBA-initiativet som ett försök att definiera om begreppet baslivsmedel genom att avlägsna mjölk och kött ur kostcirkeln.
Enligt producentorganisationerna är förslaget i högsta grad verklighetsfrämmande. Det vore ett slag i ansikten på stora konsumentgrupper, eftersom kött och mjölk plötsligt skulle bli kännbart dyrare.

Peter Karlberg
news@peter-karlberg.com

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab