|
5.1.2017 / Landsbygdens Folk
Har jobbat för skogsvårdsföreningen sedan 1980-talet - nu kliver Storsjö åt sidan
- Beslutet att sluta har vuxit fram under det senaste året. Jag har varit styrelseordförande i så många år nu att det är dags att lämna över ansvaret till någon annan, säger Bo Storsjö.
Första gången han blev styrelsemedlem var i början av 1980-talet i dåvarande Sideby Skogsvårdsförening. Den föreningen fusionerades i början av 2000-talet och bildade Kristinestads skogsvårdsförening och även där var Storsjö styrelsemedlem och senare ordförande.
Ett uppdrag som fortsatte 2009 när de flesta österbottniska föreningar fusionerades och Skogsvårdsföreningen Österbotten såg dagens ljus.
- Beslutet att bilda den nya skogsvårdsföreningen var med facit på hand ett nödvändigt och bra beslut. Samhället förändras och det behöver också privatskogsbrukets organisationer. Fusionen gav föreningen större muskler och bättre förutsättningar att verka långt in i framtiden, menar Storsjö.
Fusionen rätt beslut
Det han syftar på är att nuvarande förening sedan fusionen kan erbjuda sina medlemmar ett bredare serviceutbud än tidigare. Beslutet var också rätt för man förutsåg att den obligatoriska skogsvårdsavgiften troligen kommer att avvecklas, vilket hände 2015 när den ersattes av en medlemsavgift.
- Tidigare var mindre skogsvårdsföreningar helt beroende av den obligatoriska skogsvårdsavgiften. Men vårt mål med fusionen var att minska det beroendet och i stället utveckla affärsverksamheten och serviceutbudet och öka inkomsterna därifrån. Det har vi lyckats med och i dag utgör medlemsavgiften för Skogsvårdsföreningen Österbottens del mindre än tio procent av omsättningen, berättar han.
Skogsvårdsföreningen Österbotten erbjuder i dag omfattande tjänster som inkluderar allt från skogsvård till iståndsättande av vägar och diken. Stora projekt som tidigare utfördes huvudsakligen av skogscentralen.
- För två år sedan anställde vi fyra personer inom vägar och diken och gjorde en medveten satsning på de tjänsterna. Den satsningen går hand i hand med vår anskaffning av energived som sker i samband med att dikes- och väglinjer iståndsätts. De här tjänsterna ger våra medlemmar ett mervärde, konstaterar Storsjö.
Verksamheten bolagiseras
Skogsvårdsföreningen Österbotten omsätter i dag över tio miljoner euro, vilket har ökat styrelsens operativa ansvar. I synnerhet det ekonomiska ansvaret som innehas av styrelsemedlemmarna. För att minska det direkta personliga ansvaret har en bolagisering av verksamheten redan inletts.
Föreningens fastighetsförmedling är ett dotterbolag och förra året bildades aktiebolaget Österbottens Trä, som har ansvaret för energivedshanteringen.
- Det finns ekonomiska risker med energivedshanteringen och därför var det nödvändigt att bilda ett aktiebolag kring den. På sikt tror jag också att alla andra tjänster kommer att ordnas i ett aktiebolag så att föreningen har tre dotterbolag dit en stor del av verksamheten är överförd.
Storsjö hoppas att ett område som den nya styrelsen aktivt är med och utvecklar ytterligare är serviceavtalen med markägare.
- Allt fler skogsägare fjärmar sig från skogen och ägandet och föreningen erbjuder redan heltäckande serviceavtal. Den här typen av service - att skogsvårdsföreningen sköter i princip allt gällande skogen - anser jag att bör utvecklas ytterligare. Många markägare har inte tid eller möjlighet att sköta skogen och då ska skogsvårdsföreningen vara en part som de kan vända sig till.
- Att nå ut till markägarna med nödvändig information är också ett viktigt arbete. Här görs mycket redan och viktiga kanaler är skogsvårdsföreningens egen tidning och de skogsnummer som ges ut i samband med Landsbygdens Folk, säger han.
Förra året skedde också en stor förändring gällande intressebevakningen när skogsvårdsföreningarna blev medlemmar i SLC och MTK. Det beslutet var rätt, anser Storsjö.
- Nu är också de skogsägare som inte är jordbrukare med i intressebevakningen, vilket är mycket viktigt för trovärdigheten. Det ger en helt annan tyngd när alla skogsägare är med.
Samarbetet med ÖSP viktigt
Konflikten med ÖSP gällande förslaget till ny styrelse, som LF har rapporterat om tidigare, vill han som avgående styrelseordförande inte ta ställning till.
- Jag har hållit mig helt utanför valberedningen och vill därför inte kommentera situationen. Men jag hoppas att samarbetet med ÖSP kan fortsätta och utvecklas. Redan nu har skogsvårdsföreningen och ÖSP ett bra samarbete, säger han.
Uppdraget som styrelseordförande beskriver han som intensivt och intressant. Att hela tiden vara med i händelsernas centrum kommer han att sakna mest.
- Som ordförande är man alltid med där det händer och det kommer jag att sakna mest när jag slutar. Kamratskapet som arbetet medför kommer jag naturligtvis också att sakna, säger han.
TEXT & FOTO
Christoffer Thomasfolk
christoffer.thomasfolk@slc.fi
|
|