Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 tisdag 7.5.2024
 Grattis Tua
5.1.2017 / Landsbygdens Folk
Fågelinfluensan drabbar nya områden
Ett stort problem är den så kallade H5N8-stammen som dök upp i Sydkorea och Ryssland för några månader sedan. Denna typ av fågelinfluensa har förorsakat stora förluster inom fågelproduktionen i Europa, Mellanöstern och Indien.

Brist på ägg i Sydkorea
Därutöver har andra stammar av typen H5N1 blivit ett stort problem i delar av Sydostasien och Afrika. Den viktigaste spridningsfaktorn är vilda fåglar och bristande hygien inom transporter och handeln.
Sydkorea upplever den värsta H5N8-epidemin i landets historia. Enligt landets jordbruksministerium måste närmare 30 miljoner hönor, mestadels värphöns, dödas i slutet av december. Det motsvarar en fjärdedel av landets hönspopulation.
De statliga myndigheterna måste begära handräckning av militär för att slakta djuren och desinficera anläggningarna. Jordbruksministeriet hoppas att de offensiva motåtgärderna ska begränsa epidemin.
Åtgärderna har resulterat i en akut brist på ägg i Sydkorea och priserna har stigit med mer än en fjärdedel. Regeringen försöker motverka bristen genom att sänka importtullarna och subventionera importen av hönsägg från utlandet.
Det amerikanska jordbruksministeriet USDA vill förhandla med Sydkorea om möjligheten att återuppta exporten av USA-ägg till landet. Sydkorea förbjöd föregående år importen av ägg från USA, då en allvarlig fågelinfluensa hade drabbat äggproduktionen i flera delstater.
I Japan har myndigheterna de senaste veckorna låtit döda mer en en miljön hönor på gårdar där fågelinfluensa har påträffats. Nyligen slaktades ytterligare 90.000 hönor i samband med ett nytt virusangrepp i regionen Kumamoto.

Sprids vidare i Europa
I Europa har tretton länder hittills rapporterat fall av fågelinfluensa. Strax före julen kompletterades förteckningen med Grekland, där det första fallet rapporterades den 23 december. Nu har också Irland drabbats.
H5N8 rapporteras dessutom från Iran, Israel, Tunisien och Egypten. Experterna betecknar nu fågelinfluensan som en pandemi bland vildfågel. Viruset sprids mycket snabbt, i synnerhet bland vilda fåglar som änder.
Inga tecken tyder ännu på att epidemin skulle avta. I den tyska delstaten Niedersachsen upptäcktes i början av denna vecka två nya fall av H5-virus i kalkonbestånd med flera tusen fåglar. Alla djur har dödats.

Peter Karlberg
news@peter-karlberg.com

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab