|
5.1.2017 / Landsbygdens Folk
Brexit oroar Irlands farmare
Britterna är de irländska farmarnas viktigaste kunder. Enligt Irlands ledande ekonomiska forskningsinstitut Esri kan tullen för irländska livsmedel som exporteras till den brittiska marknaden i vissa fall stiga till 60 procent efter Brexit.
Det statliga forskningsinstitutet för jordbruk och livsmedel Teagasc varnar för en situation där handeln mellan länderna regleras via WTO-avtalet. Då kan Brexit kosta den irländska livsmedelsexporten upp till en miljard euro per år.
Värre än BSE och mul- och klövsjuka
Brexit blir den största utmaningen för det irländska jordbruket, befarar också de unga irländska jordbrukarnas organisation Macra ne Feirme. Blotta tanken på en "hård" gräns mellan Irland och Nordirland är frustrerande.
Organisationens ordförande Sean Finan befarar att unga jordbrukare i Irland blir de största förlorarna i Brexithärvan. Vi har klarat BSE, mul- och klövsjukan och flera andra kriser, men Brexit blir vår största utmaning, säger Finan i ett pressmeddelande.
Irlands jordbruksminister Michael Creed betonar att regeringen arbetar på en strategi för att möta alla potentiella problem om det värsta skulle hända. Nu väntar man på att alla parter ska lägga korten på bordet.
Den irländska regeringen bemödar sig om raka rör till Bryssel, men förhandlar också ständigt med den brittiska matministern Andrea Leadsom och den nordirländska regeringen i Belfast.
I en intervju för tidningen Irish Examiner uppger Creed att Leadsom ställer sig positiv till regler som främjar försäljningen av irländskt nötkött i Storbritannien. Hon är också medveten om ländernas gemensamma fiskeritraditioner.
Vi försöker förhandla fram den bästa möjliga lösningen för det irländska jordbruket. Några garantier har britterna ändå inte lämnat. Om de bestämmer sig för att aktivera paragraf 50 i EU-avtalet, kan situationen bli knepig medger Creed.
Creed har ända sedan Brexit-omröstningen också stått i direkt förhandlingskontakt med de ledande brittiska handelskedjorna Tesco och Sainsbury´s, som tillsammans årligen köper irländska matprodukter för två miljarder euro.
Målet är att hålla fast vid de nuvarande avtalen så att Irland kan upprätthålla sina marknadspositioner i kedjornas butiker. Men ingen kan garantera hur det går då britternas uppgörelse med EU är klar.
Alla svävar i ovisshet
Ovissheten om Brexit och dess och dess återverkningar präglar alla framtidsutsikter för jordbruket under 2017, säger den irländska producentorganisationen IFA:s chefsekonom Rowena Dwyer.
I en intervju för tidningen Agriland betonar Dwyer att det är mycket svårt att göra några prognoser för det nya året. Förhandlingarna om Brexit kommer att påverka alla viktiga ekonomiska indikatorer.
Utvecklingen av efterfrågan, investeringsviljan, valutakurser och producentpriser beror sist och slutligen på hur förhandlingarna framskrider. Brexit kommer att förbli den stora obekanta faktorn, säger Dwyer.
Enligt Macra-ordföranden Sean Finan känner de unga jordbrukarna en enorm frustration över det osäkra läget. De irländska jordbrukarna har betydligt mer att förlora med Brexit än kollegerna i andra EU-länder. Det värsta är osäkerheten.
Finan efterlyser offensiva åtgärder från sin regering. En expansion till nya marknader är viktig. Det är också viktigt att förmedla budskapet till världen att Irland är öppet för handel. Vi är ingen del av Brexit.
Ingen kan ännu veta vilka konsekvenser Brexit kommer att få för Irlands jordbruk. För att uttrycka det sportligt - avsparken har skett. Matchen är ännu lång och resultatet är långtifrån säkert - varken för oss eller britterna, säger Sean Finan.
Peter Karlberg
news@peter-karlberg.com
|
|