Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 måndag 6.5.2024
 Grattis Frej
5.1.2017 / Landsbygdens Folk
EU vill hoppa in som TPP-partner
EU kan dra nytta av den nya situationen genom att fylla luckan efter USA, tror handelskommissionär Cecilia Malmström. Om Trump drar sig ur TPP kan EU räkna med ett stort intresse för avtal med de TPP-länder som nu känner sig snuvade.

EU förhandlar med 20 stater
USA och elva handelspartner har förhandlat i sju år för att skapa världens största frihandelsområde kring stillahavsregionen. Själva avtalet undertecknades i februari i Auckland, Nya Zeeland, men har ännu inte ratificerats av alla medlemsländer.
Enligt Malmström för EU redan samtal med de återstående TPP-länderna, med undantag för två av dem. Sammanlagt förhandlar EU just nu med 20 stater, uppger Malmström för den tyska tidningen Welt am Sonntag.
Valet av Trump har enligt Cecilia Malmström tydligt underlättat samtalen om ett frihandelsavtal med Japan. Regeringen i Tokyo reagerade chockerat då Trump meddelade om sin avsikt att spola TPP.
Enligt EU:s chefsförhandlare Mauro Petriccione hann avtalet med Japan inte slutföras före årsskiftet men samtalen fortsätter inom kort. Under de senaste två veckorna har parterna nått betydande framsteg.
Oenigheten gäller framför allt marknadstillträdet för europeiska jordbruksprodukter, ett område där japanerna traditionellt har varit synnerligen restriktiva. Kommissionen söker en lösning som uppfyller EU:s förväntningar, säger Petriccione.

Japanska bilar mot EU-livsmedel
Som motprestation kräver Japan att EU avskaffar sin importtull på japanska personbilar. Enligt förhandlarna är EU-kommissionen beredd att öppna sin marknad för bilar och nästan alla bildelar om EU får delta i offentlig upphandling.
Japan är världens tredje största ekonomi och EU:s sjätte viktigaste exportmarknad. Omvänt är EU Japans tredje viktigaste exportmarknad. Japanernas intresse för EU-avtalet har påtagligt ökat efter nobben från Trump.
Ett problem är att en del japanska eftergifter till USA i den första TPP-processen stöter på motstånd i EU, som följer andra intressen. Det kan ännu förorsaka svårigheter i slutförhandlingarna.

Peter Karlberg
news@peter-karlberg.com

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab