Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 måndag 6.5.2024
 Grattis Frej
23.12.2016 / Landsbygdens Folk
Ålänningar ska söka statliga lånegarantin
Landskapsregeringen förhandlar fortfarande med jord- och skogsbruksministeriet om det är statens eller landskapets sak att bevilja lånegaranti på Åland. Eftersom förhandlingarna kan dra ut på tiden är Högmans besked att ålänningarna ska söka lånegaranti av staten, fast ministeriets tolkning är att det handlar om en åländsk behörighet. Landskapsregerringen anser däremot att det enligt självstyrelselagen är riksmyndigheternas ska att bevilja lånegarantier också åt ålänningar.
Ålänningar som är i behov av lån uppmanas därför ansöka om garantin på den blankett som riket har. Ekonomirådgivaren Mats Norrholm från Finska Hushållningssällskapet i Åbo kommer till Åland vecka 2 och kan då för Ålands Hushållningssällskaps räkning hjälpa till med ansökningar. Tid för detta kan bokas via Hushållningssällskapets husdjurskonsulent Kerstin Lundberg.
Vid träffen med landskapsagronomen representerades jordbrukarna av Ålands Producentförbunds vd Henry Lindström och styrelsemedlemmen Mikael Perander tillsammans med Hushållningssällskapets styrelseordförande Bo-Erik Sandell. Också bankerna på Åland var med vid mötet.
Ansökningarna om statlig garanti för likviditetslån handläggs på fastlandet av NTM-centralerna, men till vilken central åländska ansökningar ska sändas är oklart. I normala fall handläggs åländska jordbruksärenden som hör till rikets behörighet av statens Ämbetsverk på Åland.
Henry Lindström påpekar att likviditetslånen i vilket fall som helst endast innebär en tillfällig lösning för ekonomiskt pressade jordbrukare.
- Därför kan det vara större nytta att titta på sitt jordbruks ekonomiska helhet och försöka hitta andra och mera långsiktiga lösningar än enbart likviditetslån, tycker Lindström.

Rolf-Lennart Witting
witting@aland.net

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab