Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 lördag 23.11.2024
 Grattis Yngve, Yngvar
16.12.2016 / Landsbygdens Folk
ÖSP:s höstmöte diskuterade lågt köttpris, jourreformen och försenade stöd
Kjell-Göran Paxal, styrelseordförande för Österbottens Kött, ifrågasatte motionens innehåll och menade att förtroendevalda inom ÖK gör och har gjort allt de kan för att påverka.
- Jag håller med om att köttpriserna är för låga, men vi förtroendevalda har jobbat oavbrutet för att få upp dem. Vi för ständigt fram de problem som de låga priserna orsakar och Atrias vd Juha Grön är medveten om det svåra läget, säger Paxal.
Problemet enligt honom är att det produceras för mycket svinkött i Europa som har en självförsörjningsgrad på 111 procent.
- Produktionen av griskött är för hög i Europa och det påverkar priserna negativt. Sedan har vi billighetskampanjen och det allmänna ekonomiska svåra läget. Ligger det inhemska köttpriset för högt har handeln alternativ och importerar. Det finns alternativ nu. Men den dagen när produktionen minskar så kommer det att hända saker. Jag ser också positivt på Kina dit Atria har fått tillstånd att exportera griskött. Det tror jag kan hjälpa hela den finländska köttproduktionen på sikt, säger Paxal.

Handeln stort ansvar
Henrik Holm, ledamot i ÖK:s förvaltningsråd, håller med motionären om att producentpriserna är för låga. Men också han poängterar att de förtroendevalda inom andeslaget arbetar stenhårt.
- Vi jobbar hårt men det är svårt att få ett bättre pris från marknaden. Men man ska inte, som motionären, försköna K- och S-gruppen. Vi vet hur det är att förhandla med dem och det går inte att frånta deras ansvar, säger Holm.
Han lyfter bland annat fram att Atria valde att ställa sig utanför en budgivning på grund av att priset var för lågt. Det bidrog till att bolaget tappade volym.
- Men nu kan vi ha Kina som en marknad som vi kan ställa mot S- och K-gruppen. Lyckas Atria med den exporten kan situationen förbättras och jag ser en ljusning.
Eftersom handeln kräver billiga produkter bör hela jordbruket rikta sig mera direkt till konsumenterna.
- Vi måste bli aktivare och själva berätta om våra produkter, vilket slakterierna redan gör. Men vi kan påverka och här är sociala medier ett bra verktyg. Det är också mycket bra om den offentliga upphandlingen börjar preferera inhemska livsmedel, konstaterar Holm.
Förbundsstyrelsen konstaterade i sitt motionssvar att förtroendevalda inom ÖSP arbetar aktivt med att medlemmarna ska få bästa möjliga priser.

Inte längre dubbla stöd
Övermark lokalavdelning lämnade in en motion om ojämna stödutbetalningar och skattepåverkningar. Jan-Anders Lindfors konstaterade att en del producenter hamnar att betala högre skatt om det utbetalas två stöd på ett år på grund av att det ena är försenat.
- Stora gårdar har justera det här, men en liten gård med dålig lönsamhet kan inte göra det. Att stöden är försenade borde inte påverka bönderna. Hade till exempel vanliga löntagare gått med på det här? frågar han.
Förbundsordförande Mats Nylund konstaterade att stöden 2014-2015 har försenats kraftigt och påpekade att ÖSP och SLC kämpat hårt för att rätta till det.
- Jag trodde aldrig att det skulle komma ett år där man får dubbla stöd, men nu har det hänt. Men det här berör 2016 och kommer inte att hända nästa år eller året därpå. Vi har jobbat för det här och nått framgång i att vi får en snabbare utbetalningstidtabell, säger han.
SLC:s verksamhetsledare Johan Åberg:
- Det här är ett övergående problem och det borde inte hända de igen de kommande åren om det inte sker något överraskande.

Onödiga tvärvillkor
Granskningarna och byråkratin diskuterades också. Glenn Strengell anser att granskarna borde på en mera praktisk syn på arbetet med själva granskningarna.
- Byråkratin måste lätta. Jag blev granskad 2008 och 2015. Den första gången hade granskarna ökat med det praktiska, men nu har något hänt. När vi gick med i EU 1995 var andemeningen att det måste finnas en praktisk syn på stödsystemet. Men nu är granskarna rädda för Mavi som i sin tur är rädd för Bryssel. Det ska inte vara så att vi jordbrukare ska ha det så här, att vi har granskare flåsande i ryggen och många känner sig osäkra, säger Strengell och fick medhåll av hela församlingen.
Nylund ser tvärvillkoren som det största problemet.
- Tvärvillkoren är oerhört besvärliga för jordbrukarna och för vår förvaltning och granskning. Jag ser tvärvillkoren som helt onödiga.

Teater i Finlands riksdag
På höstmötet diskuterade till och med den pågående jourreformen. I måndags var utgången inte klar, men senare under dagen stod det klart att Vasa centralsjukhus inte får fulljour. Flera medlemmar ansåg att ÖSP bör komma med en skarp uppmaning från höstmötet.
- Den teater som nu sker i Finlands riksdag saknar motstycke. Jag och många av mina kolleger har aldrig sett något liknande, säger Mats Nylund som fick ändra sitt schema i måndags för att hinna ner till plenum för att rösta om jourreformen.
- Jag anser att det är helt på sin plats att ÖSP gör ett starkt uttalande i frågan om jourreformen, fortsätter han.
ÖSP formulerade därefter ett uttalande som skickades ut till media.
- Jag trodde aldrig att vi skulle hamna i den här situationen, där rätten till vårt språk, vår identitet ifrågasätts. Nu om någonsin är det viktigt att vi har organisationer som ÖSP. Vi kan påverka tillsammans, för ensam kan vi inte påverka någonting, säger Nylund.

Christoffer Thomasfolk
christoffer.thomasfolk@slc.fi

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab