|
9.12.2016 / Landsbygdens Folk
CAP efter 2020 ska ta form nästa år
Juncker underströk att den gemensamma jordbrukspolitiken måste förenklas för att minska de administrativa bördorna. Politiken ska också moderniseras för att möta de nyaste utmaningarna och uppfylla målen för en hållbar utveckling och klimatskyddet.
Förenkling och modernisering är nyckelord och det övergripande målet för nästa reform. Politiken ska främja konkurrenskraftiga och exportorienterade gårdar som bidrar till ekonomisk tillväxt och nya arbetsplatser.
En modern CAP har sin fasta plats i EU, underströk Juncker. Efter kommissionens meddelade i slutet av 2017 börjar filandet på själva lagstiftningen. En tidpunkt för det slutliga förslaget nämnde Juncker däremot inte.
Om kommissionen följer den sedvanliga EU-processen kan förslaget möjligen läggas fram för politisk behandling i början av 2018. Medlemsländerna och EU-parlamentet skulle i så fall få ett år på sig för förhandlingar innan nästa EU-val står för dörren 2019.
Mer marknad, effektivare verktyg
Agrarkommissionär Phil Hogan hakade på Junckers tal och berättade något mer om mål och medel för nästa CAP. Enligt Hogan ska EU ta både en och annan lärdom av kriserna, då marknaderna börjar återhämta sig.
En CAP för det 21 århundradet ska vara modern och mer marknadsorienterad, men också rusta jordbruket med exakta verktyg som snabbt reagerar på störningar. Den offentliga interventionen kan begränsas men åtgärderna ska i stället bli effektivare.
Hogan lovade att gå igenom AMTF-arbetsgruppens verktygslåda med eftertanke. Han upprepade bland annat behovet att stärka jordbrukarnas ställning i värdekedjan och påpekade att en stark, rättvis kedja är till nytta för varje EU-medborgare.
Yngre jordbrukare
Ett av Hogans övergripande mål är en föryngring av jordbrukarkåren. EU måste erbjuda bättre chanser för ivriga, innovativa och välutbildade jordbrukare med kunskap om teknik. De behövs inför övergången till precisionsjordbruk.
Hogan påpekade att 55 procent av EU:s 22 miljoner jordbrukare är äldre än 55 år, enligt en studie från 2013. I bara två medlemsländer - Polen och Österrike - är mer än tio procent av jordbrukarkåren yngre än 35 år. I hela EU är det bara sex procent.
Unga, energiska jordbrukare är en konkurrensfördel. Det är ingen brist på unga människor som vill bli jordbrukare men många hinder står i deras väg. Vi ska analysera hindren och söka möjligheter att avlägsna dem, lovade Hogan.
EU ska också bygga vidare på den exportdrive som har blivit en lönande affär för det europeiska jordbruket. Exporten av jordbruksprodukter har ökat betydligt, bland annat för att många nya marknadsområden har öppnats för europeiska varor.
Hogan påminde om att EU-kommissionen ingalunda har monopol på rätten att forma en idealisk jordbrukspolitik. Han bjöd in alla intresserade att aktivt och engagerat kläcka idéer för kommissionens offentliga samråd som öppnas nästa år.
Peter Karlberg
news@peter-karlberg.com
|
|