Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 lördag 23.11.2024
 Grattis Yngve, Yngvar
25.11.2016 / Landsbygdens Folk
Åtta förslag på Åland för bättre avbytarservice
Den åländska lagen om avbytarstöd som infördes 2015 medförde en övergång från ett system där lantbrukaren för semester och eventuell sjukledighet endast kan anlita en privatanställd avbytare i stället för att som tidigare kunde välja mellan en landskapsanställd avbytare eller en av landskapet finansierad privatanställd avbytare.
Mjölkgruppen som gjort telefonintervjuer bland djurägare konstaterar att endast en av de tidigare landskapsanställda avbytarna har startat ett nytt avbytarföretag. Bland de två andra tidigare avbytarföretagen har det ena justerat timpriset uppåt, vilket lett till att landskapets stöd har sjunkit från 80 till 65 procent per timme.
Behov av vikariehjälp finns eller har funnits på 12 mjölkgårdar eller 40 procent av gårdarna. Två tredjedelar har kunnat lösa behovet med anställda eller företagare, medan en tredjedel inte lyckats få tag på vikarier.
Bland icke-mjölkbönder har likaså 40 procent haft behov av vikariehjälp. Bland dessa stödberättigade har dock behoven lösts utan större problem med hjälp av partnern eller med andra företagare. Bland de icke-stödberättigade har familjemedlemmar och närstående fått rycka in.
- Genomgående finns en oro för svårigheter att hitta lösningar vid långvarigare sjukskrivning. Inom alla grupper av svarande finns också en tydlig efterfrågan på någon man kan ringa när det behövs hjälp, påpekas det i utredningen som gjorts av landskapets tidigare ledande avbytare Annette Loumann.
Hon konstaterar att av landskapsbudgetens 340.000 euro utnyttjades år 2015 enbart ca 220.000 euro. Av den summan var knappt 50.000 euro stöd för vikariehjälp. För 2016 utnyttjas budgetanslaget ännu mindre, vilket främst beroende på färre ansökningar om stöd för vikariehjälp.
- Åtgången av medel till vikariehjälp är direkt beroende av mängden sjukskrivningar och den kan variera, påpekar Loumann.
Hon framhåller också att det genomgående bland djurägare finns en oro för att hitta lösningar vid långvarigare sjukskrivningar. Inom samtliga grupper som svarat på enkäten finns också "en tydlig efterfrågan på någon man kunde ringa vid behov".

Ändringsförslag på åtta punkter
Mjölkgruppen vars rapport blev offentlig i dag fredag föreslår förändringar och förbättringar på följande åtta punkter:
1) Lagstiftningen omarbetas så att lagen förses med en delegeringsmöjlighet så att särskilda detaljregleringar kan regleras på förordningsnivå vilket ökar flexibiliteten i implementeringen och genomförandet av lagstiftningen.
2) Landskapsregeringen bör stimulera privat initiativ för att utveckla utbudet av avbytartjänster. Företagen bör arbeta för att främja tillgången till avbytare vid akuta behov. En summa upptas i 2017 års budget för att fungera som startstöd till nya avbytarföretag.
3) Landskapsregeringen bekostar i sin helhet vikariehjälpen för den första månaden vid olycksfall och längre sjukskrivning. Ytterligare föreslås en möjlighet att pröva ansökningar om förlängd vikariehjälp med företagare utöver en månad vid akuta sjukskrivningsfall med osäker sjukskrivningslängd.
4) Föreslås att en uppdaterad arbetslista för de avbytarföretagare som är intresserade för att synliggöra då det finns ledig kapacitet för avbytartjänster. Listan kan också utnyttjas i de fall då akut vikariehjälp behövs.
5) Information till bland annat vuxenstuderande blivande lantbruksföretagare om avbytarföretag som kompletterande affärsmöjlighet i syfte att skapa ett utökat utbud av avbytartjänster.
6) För att ett högre utnyttjande av de avsatta budgetpengarna ska uppnås föreslås att ett högre procentbelopp ersätts alternativt att taket för vilket belopp som ersätts höjs. Fortfarande ska höjningarna dock rymmas inom landskapets befintliga budget.
7) Landskapsregeringen utvärderar beräkningsgrunden för djurenhetsvärdet för djurslag där det i rapporten konstaterats att bedömningen upplevs ha slagit fel.
8) Separata djurenhetskrav för ledighet och vikariehjälp. Landskapsregeringen bör se över lägsta nivån för djurenhetskravet för rätt till vikariehjälp för att öka grundtryggheten för djurgårdar som annars inte har rätt till ledighet.

Rolf-Lennart Witting
witting@aland.net

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab