Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 torsdag 9.5.2024
 Grattis Dennis
11.11.2016 / Landsbygdens Folk
Oklara planer för jordbruket under Trump
Inom den amerikanska jordbrukspolitiken väntas inga större förändringar. Trump anses inte ha något omedelbart intresse att ändra Farm Bill med sina kompensationer och prisförsäkringar.
Trump uppges ändå ha etablerat ett nätverk av jordbruksexperter som ska hålla honom informerad om jordbruksfrågor. Han har ett ont öga till miljömyndigheten EPA och skulle gärna se fler jordbrukspåverkare i dess ledning. Helst borde hela EPA avskaffas.
I egenskap av affärsman föredrar Trump entydigt stora farmer framom småskalig ekoproduktion. Å andra sidan har både Trump och Clinton i valrörelsen lovat att öka stödet till små familjejordbruk, då väljarna gärna lyssnar till sådana budskap.
Det återstår att se om Trump håller fast vid planen på en ogenomtränglig mur längs den mexikanska gränsen för att stoppa invandringen. Detta skulle medföra stora problem för USA-farmarna, som är beroende av billig arbetskraft på sina gårdar.
De största förändringarna väntas inom handelspolitiken, där Trump vill prioritera inhemsk produktion framom import. Höjda tullar på importvaror från Mexiko och Kina ska skydda hemmamarknaden.
Trump är som känt en motståndare till frihandel och vill avskaffa eller omförhandla stillahavsavtalet TPP och NAFTA-avtalet mellan USA, Kanada och Mexiko. Förutsättningarna för TTIP-avtalet med EU kommer att försämras betydligt.

Peter Karlberg
news@peter-karlberg.com

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab