|
11.11.2016 / Landsbygdens Folk
EU anklagar Tyskland för brott mot nitratdirektivet
Förordningen har redan länge bollats fram och åter mellan olika instanser. Landets jordbrukare har protesterat mot regeringens förslag till nya regler, som anses göra livet oskäligt svårt för bönderna.
Regeringen förhandlar sedan flera år tillbaka med producentorganisationerna och delstaterna om skärpta krav för gödselspridningen. Enligt planerna ska förordningen behandlas i förbundsrådet, parlamentets andra kammare, i december.
Regeringens mål är en kompromiss som tar rimlig hänsyn till miljökrav med bibehållet utrymme för praktiska lösningar inom jordbruket. Framför allt ska mindre gårdar befrias från överdrivna fordringar.
Missnöje i Bryssel
Under debattens gång har kommissionen upprepat sina anmärkningar mot den långa behandlingen av gödselförordningen. Den senaste påminnelsen kom i augusti. Nu förefaller det som om kommissionen definitivt skulle ha förlorat tålamodet.
Redan i april meddelade kommissionen att EU inleder ett så kallat överträdelseförfarade mot Tyskland. Det kan kommissionen göra om den anser att ett medlemsland försummar att följa gällande direktiv.
Eftersom den tyska regeringen inte reagerade snabbt nog, laddar kommissionen denna gång med skarp ammunition. Kommissionen ifrågasätter Tysklands vilja att implementera EU-rätt och drar landet inför EU-domstolen i en så kallad fördragsbrottstalan.
Det 1.500 sidor långa dokumentet studeras nu hos jordbruksministeriet i Berlin. Enligt tyska politiker är texten utpräglat barsk. Kommissionen säger klart ifrån att Tyskland inte kan förhala behandlingen av gödselförordningen i all oändlighet.
Den tyska regeringen har nu två månader på sig att författa ett svar till domstolen. Det är ännu oklart om förfarandet kan tvinga Tyskland att skärpa den nya förordningen. Regeringen hoppas att texten räcker till för att blidka kommissionen.
Kan stoppa jordbruket i särskilt utsatta regioner
Ett problem är att Tyskland ända sedan 2007 har brutit mot EU:s nitratdirektiv. Den tyska regeringen har haft problem att motivera sin förhållandevis liberala linje, som tillåter mer gödsling än grödorna kan ta upp.
Enligt de tyska socialdemokraternas jordbrukspolitiska talesman Wilhelm Priesmeier är kommissionen till råga på allt också missnöjd med den nya gödselförordningen. Kommissionen saknar grundläggande, vetenskapliga motiveringar till åtgärdsförslagen.
I en intervju för webbtidningen TopAgrar tolkar Prismeier situationen som mycket allvarlig. Bryssel visar definitivt ett rött kort. Risken är stor att förordningen faller igenom i kommissionens prövning.
Frankrikes problem med sin nitratförordning ger en fingervisning om kommissionens hårda linje. De franska utsläppen landade hos EU-domstolen. För närvarande förhandlar Paris och Bryssel om böterna, som kan stiga till hela tre miljarder euro.
Enligt Priesmeier är bötesstraffet ett mindre problem i sammanhanget. Det kan inte uteslutas att EU på egen hand skärper bestämmelserna. I extremfall kan kommissionen förbjuda gårdar i de mest belastade områdena att fortsätta med sitt jordbruk.
Producentorganisationen Deutscher Bauerverband (DBV) uppmanade på måndagen regeringen och delstaterna att skynda på en snabb lösning. Den nya gödselförordningen måste snabbt träda i kraft, annars blir problemen bara värre.
Enligt DBV får ett eventuellt förfarande i EU-domstolen inte bli en förevändning att ytterligare skärpa villkoren i den kommande förordningen. Den är bra som den är och måste snarast möjligt träda i kraft.
Peter Karlberg
news@peter-karlberg.com
|
|