|
11.11.2016 / Landsbygdens Folk
EU avvisar patent på växter och djur
Ställningstagandet är viktigt med tanke på det europeiska patentverkets (EPO) nya linje att bevilja patent på egenskaper hos delar av konventionellt förädlade växter. Detta har väckt oro, då växtförädlarnas tillgång till biologiskt material i så fall kunde försvåras.
Den europeiska patentlagstiftningen förbjuder patent på både växtsorter och förädlingsmetoder. Trots detta började Europeiska patentverket EPO i mars i fjol följa en ny praxis som har hotat öppna vägen för patent på konventionellt korsade växter.
EPO:s utvidgade besvärskammare beslöt då att en broccoli och en tomatsort med hälsofrämjande egenskaper kan patentskyddas. De aktuella sorterna hade korsats med biologiska metoder utan insats av genmodifiering.
Patentverket medger att den biologiska processen för att förädla växtprodukter inte kan patenteras. Detta hindrar inte att själva slutprodukten, exempelvis en frukt, kan få ett omfattande patentskydd i EU.
Avgörandet i EPO:s utvidgade besvärskammare har väckt stor uppmärksamhet. Tolkningen befaras öppna vägen för en flod av patent på växter som har utvecklats med hjälp av biologiska förfaranden.
EU-parlamentet efterlyste redan senaste höst ett patentförbud för växtprodukter som tas fram genom konventionella förädlingstekniker. I en icke-bindande resolution uppmanades kommissionen att snabbt klargöra EU-reglerna på området.
Parlamentet noterade att växtförädlingen är en innovativ process som har praktiserats av jordbrukare sedan urminnes tider. Tillgången på biologiskt växtmaterial är viktigt för att uppmuntra innovation och utveckling av nya jordbruksprodukter.
Krav på tydligare regler
EU:s jordbruksministrar har likaså uttryckt oro över växtpatenten. Det tidigare ordförandelandet Nederländerna hör till de starkaste motståndarna till patent på växter. Landet prioriterade frågan under sitt ordförandeskap våren 2016.
I Europa råder en stark enighet om att EU:s biopatentdirektiv inte ska tillämpas på växter och djur som härstammar från konventionell förädling. Kommissionens ställningstagande är därför välkommet.
Ett problem är att EPO inte är en EU-institution i ordets egentliga bemärkelse. Patentverket upprätthålls av de medlemsländer som ingår i det europeiska patentavtalet. Kommissionens utspel kan därför inte betraktas som bindande.
Peter Karlberg
news@peter-karlberg.com
|
|