Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 söndag 28.4.2024
 Grattis Ture
28.10.2016 / Landsbygdens Folk
Ny EU-lagstiftning hotar växtskyddsmedel
Studien med namnet "Cumulative impact of hazard-based legislation on Crop Protection Products in Europe" har genomförts av det holländska konsultföretaget Steward Redqueen. Den befattar sig med de kumulativa kostnaderna för jordbruket.
Enligt skribenterna är EU på väg mot ett grönare jordbruk där betydelsen av ett fungerande växtskydd hotar att falla i skymundan. Det finns många viljor som försöker bestämma om användningen av växtskyddsmedel.
Bedömningen av växtskyddsmedlens risker kan utföras på två olika sätt - på grundval av fara eller på grundval av risk. En farobaserad reglering bygger på ämnenas inneboende egenskaper utan hänsyn till själva exponeringen för ämnet.
En riskbaserad reglering tar däremot hänsyn till en konkret exponering. Den potentiella risken uppstår då människor kommer i beröring med substansen. Utan exponering uppstår inga skador på hälsan.

Kraftigt minskade skördar
Växtskyddsindustrin anser att en övergång till farobaserad reglering skulle få svåra konsekvenser för växtskyddsindustrin och jordbruket. Enligt rapporten riskerar 75 tillåtna substanser att försvinna från den europeiska marknaden.
De hotade substanserna har en avgörande betydelse för jordbruket. Utredarna har undersökt deras inverkan på sju huvudkulturer. De bidrar till ett skörderesultat på 96 miljoner ton som motsvarar ett sammanlagt värde av 15 miljarder euro.
Om denna form av växtskydd faller bort, skulle skördarna av korn, vete, raps, majs och druvor minska med upp till en femtedel. Ännu mer påverkas potatis och sockerbetor. Skördarna kan minska med upp till 40 procent.
Hos 24 specialkulturer utgör växtskyddsmedlens mervärde för skörden per hektar mellan 40 och 100 procent. Enligt författarna motsvarar detta en sammanlagd volym av 12 miljoner ton.
För ändamålet har de holländska konsulterna granskat marknaderna i nio EU-länder - Frankrike, Storbritannien, Tyskland, Polen, Spanien, Italien, Nederländerna, Irland och Österrike. Resultaten har extrapolerats för att gälla hela EU.

Svåra följder för EU-jordbruket
En förlust av de ifrågavarande substanserna skulle sänka de europeiska gårdarnas täckningsbidrag med sammanlagt 17 miljarder euro. Konsulterna räknar med betydligt mindre skördar och stigande arbets- och produktionskostnader.
I snitt kan jordbrukarnas ekonomi försämras med omkring 40 procent. En halv miljon arbetsplatser kan försvinna inom det europeiska jordbruket. De reducerade skördarna försämrar givetvis EU:s försörjning av vete, korn, potatis och sockerbetor.
Den europeiska producentorganistionen Copa-Cogeca varnade redan i juli för följderna av en övergång till farobaserad bedömning. Ett sådant beslut skulle medföra att det ena växtskyddsmedlet efter det andra dras bort från marknaden.
Enligt rapporten vore en farobaserad reglering problematisk med tanke på klimatåtgärderna, som förutsätter energisnåla punktinsatser inom jordbruket. Importen av livsmedel kan också öka från länder som inte följer EU-standarderna.

Peter Karlberg
news@peter-karlberg.com

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab