Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 söndag 28.4.2024
 Grattis Ture
28.10.2016 / Landsbygdens Folk
Unik fröbank i Aleppo räddades till säkrare regioner
För närvarande ökar efterfrågan på sådana grödor i stora delar av världen. Utsädet använts av odlare i torra och heta områden. Många jordbrukare i USA har länge sått utsäde som har sitt ursprung i Aleppo.
Fröcentrumet för torra regioner tillhandahåller årligen cirka 20.000 prover, som används av växtförädlare världen runt. Största delen av materialet landar hos forskningsinstitutioner i USA, bland annat Kansas State University och Dakota State University.

Omöjligt att fortsätta i Aleppo
Men fröbanken har själv upplevt mycket tuffa tider. ICARDA är ett av femton stora forskningsinstitut som bedrivs av Consultative Group on International Agricultural Research (CGIAR). Gruppen består av 64 samarbetspartner kring hela världen.
I dag arbetar cirka 8.000 forskare i mer än 100 länder för CGIAR. Syftet är att bekämpa bristen på mat i tropiska och subtropiska länder. Verksamheten koncentreras till att utveckla nya högproduktiva växtsorter.
ICARDA:s huvudkontor var ursprungligen lokaliserat i Libanon, men evakuerades under inbördeskriget i Libanon till Aleppo i Syrien. Men det dröjde inte länge innan Syrien i sin tur förvandlades till en krigsskådeplats.
Under 2012 blev situationen så svår att centrumets internationella personal evakuerades till Libanon, Jordanien, Marocko, Etiopien, Egypten och Turkiet. Den lokala personalen fortsatte sitt arbete under mycket svåra förhållanden.

Frön evakuerades via Svalbard i norr
Personalen lyckades bland annat kopiera mer än 80 procent av institutionens unika genetiska resurser. Frösamlingen lastades i fartyg som transporterade dem till den globala fröbanken i Svalbard, där de förvaras i nedfruset tillstånd.
NordGen fungerar som backup för världens genbanker. Flera nationella genbanker har tidigare förstörts av krig eller naturkatastrofer. I Svalbard är fröna säkra, där de förvaras i ett nedlagt gruvschakt.
ICARDA har numera ett nytt huvudkontor i Beirut i Libanon. Institutionens kylutrymmen i Aleppo uppges fortfarande vara intakta. För forskare ute i världen är åtkomligheten dessvärre praktiskt taget noll.
Det internationella frölagret i Svalbard har för sin del mycket begränsade resurser att betjäna forskningen. Dessutom ligger Svalbard utom räckhåll för de flesta forskare, av rent geografiska orsaker.
Duplikat av frön som tidigare hade flyttats från Aleppo till Svalbard började senaste höst skickas till Marocko och Libanon. Mer än 38.000 fröprover av värmeresistent vete, korn och baljväxter har anlänt till nybyggda lager.
Omfördelningen är ett led i ICARDA:s princip att hålla fröbanken öppen för forskare och jordbrukare. Lagren i Rabat (Marocko) och Terbol (Libanon) syftar till att rekonstruera de svåråtkomliga samlingarna i Aleppo.
I slutet av september kunde ICARDA officiellt öppna den nya parallella fröbanken i Terbol, som redan omfattar 30.000 fröduplikat. Verksamheten kompletteras av fröbanken i Rabat, som ligger i Bekaa-dalen.
Lokaliseringen i Bekaa-dalen anses vara idealisk för försöksodlingar, eftersom orten erbjuder olika slags klimat, från torr ökenluft till häftiga regn. Det ger möjlighet att försöksodla nya sorter i varierande ekosystem.

Peter Karlberg
news@peter-karlberg.com

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab