Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 söndag 28.4.2024
 Grattis Ture
28.10.2016 / Landsbygdens Folk
Atria höjer priset på smågrisar och slaktsvin
Länge har prisnivån för de finländska svinköttsproducenterna varit den lägsta i hela Europa. Priserna har sjunkit i flera omgångar, men nästa vecka kommer en vändning. Då höjer Atria producentpriset för smågrisar med 1 euro och på slaktsvin med 2 cent per kilo.
Det är den första höjningen sedan augusti 2013.
- Det här var en efterlängtad höjning som vi har väntat på länge. I Finland har vi släpat efter övriga Europa gällande prisnivån som började höjas där i somras. Trots att det inte är någon stor höjning är det med viss glädje vi producenter tar emot beskedet, säger Tomas Långgård, ordförande för ÖSP:s köttutskott.
Prishöjningar reder inte upp det prekära ekonomiska läget som svinproducenterna befinner sig i. Men justeringen uppåt ger hopp, menar Långgård.
- Hålen som ska fyllas är fortfarande stora, men det är mycket viktigt för orken och självkänslan som producent att det kom en höjning. Den ger ett visst hopp om att det här är vändpunkten för de mycket tuffa tider som vi alla har genomlidit, säger han.
Långgård tror att en anledning till prishöjningen är att Atria har fått tillstånd att exportera griskött till Kina. I tisdags befann han sig i Danmark på en svinkongress och där har man exporterat kött till Kina i flera år.
- Danmark har på ett år fördubblat sin export av svinkött till Kina som nu är det näst största exportlandet. Förhoppningarna är stora på Kina också i Finland och jag tror det kan ha positiva effekter på svinsektorn. Om Kina öppnar sig och vill ha stora volymer från Finland så stärker det vår förädlingsindustri som kanske kan stärka sin position gentemot handeln, säger han.
Tomas Långgård tror det kan bli aktuellt med fler höjningar innan årets slut.
- Jag är realist, men jag hoppas på ett par höjningar i samma storleksklass till före årsskiftet.
Tom Åstrand, vd för andelslaget Österbottens Kött, är glad över att koncernen Atria har höjt priset.
- Den första prishöjningen på tre år och den första sedan jag började arbeta på ÖK. Det är mycket välkommet och skapar förutsättningar för en framtidstro. Det är viktigt, säger han.

Christoffer Thomasfolk
christoffer.thomasfolk@slc.fi

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab