Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 söndag 24.11.2024
 Grattis Siv
28.10.2016 / Landsbygdens Folk
Färre kandidater till skogsfullmäktigevalet oroar i Österbotten
- Trenden är mycket oroväckande. Vårt fullmäktige har 39 platser, tio suppleanter och vi har som mål att ha dubbelt fler kandidater än den så att det ska finnas att välja mellan. Klart vi är oroliga över att så här få kandidater har nominerats, säger Jan Slotte, verksamhetsledare för Skogsvårdsföreningen Österbotten.
Någon katastrof är det inte och det finns föreningar som har det betydligt värre, enligt honom.
- Inför årets fullmäktigeval finns elva skogsvårdsföreningar som har sämjoval, det vill säga att ett för litet antal kandidater har ställt upp. Men vi hurrar inte för vår egen del, men trenden är i linje med övriga landet. Engagemang i förtroendeuppdrag avtar och folk tar sig inte tid i dag, säger Slotte.
På Skogsvårdsföreningen Skogsrevirets område är situationen bättre. Det fullmäktige har 30 platser och i valet har 36 kandidater nominerats. Där har man inte som mål att ha dubbelt fler kandidater än platser i fullmäktige.
- Det är exakt lika många kandidater som i förra valet så vi är rätt nöjda med nomineringen. Vi strävar inte efter att ha dubbelt fler kandidater än platser utan det vi försöker få är bra kandidater som representerar olika kategorier av markägare. På den punkten har vi lyckats. Det är i stort samma kandidater som ställer upp igen, men vi har också fått nya unga kandidater trots att det är en utmaning. Men klart att fler skulle få engagera sig så att vi skulle ha ett högre antal kandidater, säger Stefan Borgman, utvecklingschef på Reviret.

Få kvinnor
I Österbotten är utmaningarna liknande. Det är svårt att engagera unga, skogsägare i städer och kvinnliga kandidater. Endast en kvinna har ställt sig till förfogande.
- Trots att kvinnor är en stor grupp av markägare på vårt område är det svårt att nå dem. De engagerar sig inte. Men däremot har vi fått kandidater som äger skog i landskapet men bor på annan ort. Det är positivt, säger Slotte.
Varför är det viktigt med ett stort antal kandidater?
- Så att flera olika markägargrupper representeras. Olika skogsägare har olika krav på föreningens verksamhet, till exempel vilka tjänster som ska produceras. För att allas åsikter ska höras är det viktigt att det finns alternativ så att fullmäktige representerar hela markägarkåren.
Om situationen förvärras anser Slotte att man i Österbotten bör se över fullmäktiges nuvarande form.
- Det här är en fråga för fullmäktige. Men om kandidaterna fortsätter minska kanske antalet platser i fullmäktige bör ses över.
Slotte ser flera orsaker till varför markägare som vill engagera blir färre.
- Jag tror det är en allmän trend i samhället. Intresset för att engagera sig frivilligt minskar. Vi har ett högt medlemsantal och det kan beskrivas som ett engagemang. Man vill vara medlem, men få vill lägga extra tid på förtroendeuppdrag.

Nöjda med verksamheten
Borgman håller med.
- En orsak till att kandidaterna är få är att våra medlemmar upplever att vår verksamhet fungerar bra. De är nöjda med våra tjänster. Är det något som inte fungerar mobiliseras markägarna på ett helt annat sätt.
Poströstningen pågår fram till den 25 november. Då ska röstsedlarna skickas in så att skogsvårdsföreningarna får dem senast den 1 december klockan 16. Slotte tror och hoppas att röstningsaktiviteten ska öka från tidigare.
- I tidigare val har vi haft en röstningsaktivitet på mellan 30 och 40 procent. Men nu förväntar jag mig en ökning till 50 procent. I och med att medlemskapet nu är frivilligt förväntar jag mig en ökad aktivitet, säger han.

Christoffer Thomasfolk
christoffer.thomasfolk@slc.fi

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab