Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 torsdag 21.11.2024
 Grattis Hilma
28.10.2016 / Landsbygdens Folk
Biologisk mångfald främjas vid elledningar i skogen
Verksamhetsmodellen är en uppdatering av den strategi som organisationerna 2011 lade upp för skötsel av skog vid elledningar. Modellen utökar mängden död ved och lågor i skogsområden i anslutning till luftledningar, vilket i sin tur gynnar skogens mångfald och sparar pengar.
– En förutsättning för ett hållbart och växande skogsbruk är att vi värnar om mångfalden, säger MTK:s skogsutskotts ordförande Mikko Tiirola. Med den här modellen ville vi få ännu ett verktyg att ta till. En enstaka asp, sälg eller björk kan ha stor betydelse för en talltita. Att göra dem till högstubbar äventyrar inte skogsbrukets lönsamhet.

Höga kostnader av kullfallna träd
I de finländska skogarna finns cirka 70.000 kilometer luftledning. I synnerhet lövträd och medfarna tallar som går av orsakar stora problem och kostnader.
– Luftledningarna kommer att finnas kvar länge i våra skogar, trots att elnätet förnyas i stor utsträckning och luftledningar byts ut mot markkablar, säger Kenneth Hänninen, chef för Finsk Energiindustri rf. Röjning kring linjerna och skötsel av skogen kring elledningarna kommer att öka.
Detaljerna kring modellen testas i ett pilotprojekt i samarbete med nätföretagen. Genom pilotprojektet klargörs lämpliga platser, avverkningsmetoder, kriterier för urval av träd samt hur kostnaderna fördelas. Verksamhetsmodellen erbjuder nya möjligheter att öka mängden död ved. Markägaren besluter däremot i sista hand ifall modellen ska utnyttjas eller inte.
En fjärdedel av alla arter som lever i skogen, ca 500 arter, är beroende av död ved, påminner producentorganisationerna. Det största hotet mot dessa arter är minskad tillgång till död ved.

Andrea Bergman
andrea.bergman@slc.fi

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab