Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 söndag 28.4.2024
 Grattis Ture
21.10.2016 / Landsbygdens Folk
Misstänkt svinpest i danskt slakteri
Det misstänkta fallet upptäcktes i samband med en rutinmässig veterinärkontroll. Efter en förundersökning av grisen togs sedvanliga prover som sändes in för analys. Grisen härstammade från en bondgård i närheten av Silkeborg.
Fødevarestyrelsen räknade med preliminära resultat under onsdagen och ett slutligt svar senast torsdag morgon. Därmed skulle produktionen i slakteriet normaliseras redan på torsdagsmorgonen.
Enligt Danish Crown kunde slakteriet arbeta i reducerad utsträckning under onsdagen. I stället för det normala produktionen av 5.000 grisar kunde bara 2.000 grisar slaktas. Produktionen genomfördes med råvaror från tidigare slakter.
Fall av misstänkt svinpest förekommer då och då i danska slakterier. Landets grisproduktion upprätthåller en förstärkt beredskap med tanke på de många fallen av afrikansk svinpest i Polen.
Myndigheterna har skärpt kontrollerna vid gränserna. Alla lastbilar som har transporterat smågrisar till Polen måste tvättas och desinficeras innan de igen får transportera grisar från danska gårdar till slakterierna.
Fødevarestyrelsen betraktar inte risken för smitta i Danmark som överhängande men påpekar att reglerna för hygien måste följas till punkt och pricka. Alla som arbetar inom branschen måste vara på sin vakt.
Grisbönderna är förpliktade att kontrollera transportbilarnas status med avseende på rengöringen. Det går lätt via en särskild hemsida och en app som ger ett snabbt svar. Det räcker med att knappa in bilens registernummer i systemet.
Producenterna uppmanas dessutom att vara på sin vakt mot smitta som kan överföras av privatpersoner. Det gäller särskilt för personer som kommer från Polen eller har arbetat i en polsk svingård.
Danmark har varit fritt från svinpest sedan 1933. Ett fall av svinpest skulle bli en katastrof för den danska exporten av griskött. Flera länder utanför EU, bland annat Australien, har redan stoppat importen av polskt griskött med anledning av epidemin i landet.

Peter Karlberg
news@peter-karlberg.com

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab