Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 söndag 28.4.2024
 Grattis Ture
21.10.2016 / Landsbygdens Folk
Tyska mejerier får ont om mjölk
Mjölkgårdarna drar sedan flera månader ned sin produktion, som en reaktion på överutbudet och den låga prisnivån. Detta har inskränkt leveranserna av mjölk till DMK, konstaterar koncernen i ett pressmeddelande.
Den krympande mjölkmängden påverkar i sin tur tillgången på fett och proteiner. Enligt DMK måste produktionen av fetthaltiga produkter som smör och ost sannolikt dras ner kännbart de närmaste veckorna.
DMK uppger att mer eller mindre alla tyska mejerier börjar märka det förändrade marknadsläget. Tysklands största handelskedja Edeka har redan börjat förbereda partiledet på förestående leveransproblem.
I ett cirkulär varnar Edeka för kommande inskränkningar i mejerisortimentet, i synnerhet för fettprodukter och ost. Anledningen är att kedjans största leverantör DMK inte kan leverera de nödvändiga volymerna.
DMK uppges ha informerat Edeka att koncernens mejerier inte har beredskap att framställa tillräckligt stora mängder smör för de närmaste veckornas konsumtion. De levererade mängderna kan reduceras med upp till 25 procent.

Paradoxal situation
På mjölkmarknaden råder en paradoxal situation, noterar Agrarheute. Priset på mjölk har långsamt börjat stiga då producenterna reducerar sin produktion. Mellan juni och september har priset på smör stigit med 46 procent i den europeiska partihandeln.
Samtidigt slår EU:s reduceringsstöd till med full effekt. Nästan 10.000 tyska mjölkproducenter anmälde sig till stödpaketets första etapp. Därigenom försvinner drygt 286.000 ton ur produktionen.
Tillgången på mjölk blir knappare för varje vecka. Redan i september klättrade mjölkpriset till 40 cent per kg på spotmarknaden. Det östtyska mejeriet Sachsenmilch har till och med lockat med en extra premie till producenter som kan leverera mer.
Mejeriets mjölkbönder utlovas 3 cent för varje extra kilo mjölk som levereras under årets fjärde kvartal. Dessutom höjdes avräkningspriset med 3 cent per kg i oktober plus leveransbonusen. Andra mejerier har också höjt sina avräkningspriser.

Peter Karlberg
news@peter-karlberg.com

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab