Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 söndag 28.4.2024
 Grattis Ture
21.10.2016 / Landsbygdens Folk
ÖK vill ha fler dikoproducenter
- Köttindustrin är starkt beroende av mjölksektorn och eftersom alla prognoser visar att en del av gårdarna försvinner och mjölkkorna minskar i antal så måste vi vidta åtgärder. För att trygga självförsörjningsgraden måste vi stimulera potentiella gårdar att lägga om till dikoproduktion, säger Kim Tarvonen, anskaffningschef på Österbottens Kött som är delägare i Atria.

Goda förutsättningar
Konsumtionen av nötkött i Finland är cirka 100 miljoner kilo per år. Prognoserna visar att den inte kommer att sjunka. I dag är produktionen av nötkött cirka 85 miljoner kilo per år. Försvinner 26.000 mjölkkor innebär det cirka 7 miljoner kilo nötkött mindre i framtiden.
- Det bidrar till att vår självförsörjningsgrad minskar om konsumtionen hålls på samma nivå som nu. Det betyder att det är via ökad import som underskottet kommer att fyllas. Så vi tar den här utvecklingen på allvar.
För att bibehålla köttproduktionen på nuvarande nivå behövs 20-25.000 dikor. Behovet är med andra ord enormt. Därför är Tarvonen hoppfull om att antalet dikoproducenter ska öka.
- Svinkedjan i princip stängd, likaså broilerproduktionen och mjölksektorn är inte i behov av mer mjölk. Men i nötköttssektorn finns ett enormt glapp mellan konsumtion och produktion. Dikosektorn är därför en tacksam bransch att investera och specialisera sig i, säger han.
Enligt honom är förutsättningarna för att satsa på dikoproduktion i Österbotten ypperliga. Minskar mjölkgårdarna i antal frigörs åkermark för vallodling till dikoproduktion. Etablerade spannmålsgårdar kan också införa vall i växtföljden.
- Österbotten är en av världens bästa platser för vallodling. Spannmålsodlare är en potentiell målgrupp för de kan börja producera kött genom att ha vall i växtföljden, säger han.

Byggnadskostnaderna en utamning
Den första åtgärden för att öka intresset för dikoproduktion som ÖK har vidtagit var att ordna en resa för att presentera produktionsformen. 47 deltagare från Österbotten medverkade i resan. Där fick deltagarna bekanta sig med en producent som hade byggt en anläggning för cirka 1.700 euro per diko.
- En av utmaningarna inom dikoproduktion är att hålla byggnadskostnaderna på en låg nivå. Det här exemplet visar att det går att bygga relativt billigt. Vi jobbar också med att ta fram ritningar på olika stallkoncept, berättar han.
Med på resan fanns många potentiella investerare. Ett flertal har redan börjat bygga dikostall i Österbotten och fler kommer att göra det.
- Och det ryms ännu flera. Vi har ett stort behov av dikoproducenter, säger Tarvonen.
Kommer köttpriserna att stiga i och med den här utmaningen?
- Jag hoppas det. Men det är upp till konsumenterna. Var femte nötköttsmåltid är importerad i dag. Om konsumenterna värdesätter inhemskt nötkött har vi högre priser. Finländskt pris för finländskt kött, det är producenten värd.

Christoffer Thomasfolk
christoffer.thomasfolk@slc.fi

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab