Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 lördag 27.4.2024
 Grattis Engelbrekt
21.10.2016 / Landsbygdens Folk
Betupptagningen går som en dans
Cay Blomberg avfärdar inte Sucros planer på att öka sockerproduktionen nästa år då EU:s begränsande kvot försvinner. Det finns ju faktiskt kapacitet på sockerfabriken i Säkylä som utan stora kostnader kan användas för att processa lite till.
- Det ligger både i odlarnas och företagets intresse att använda kapaciteten till fullo. Men då tycker vi att de också skulle ha råd att betala lite mera för betorna. Om de går med på att vi delar på vinsten så är det bra med mera produktion.
Vad som händer på den europeiska marknaden och hur Sucros majoritetsägare Nordzucker anpassar sig till det nya kvotlösa systemet återstår att se. Nu kan ju det tyska sockret exporteras fritt.
- Konkurrenterna finns sedan i länder som Brasilien. Men deras produktion är mycket väderkänslig och svår att förutspå, säger Blomberg.
Jan Hollsten som odlar betor i Nivelax i Västanfjärd har fått upp hela sin skörd på åtta hektar. Han är också nöjd och säger att betorna kanske blev den bäst lönsamma grödan i år.
- På säden blev det i alla fall inte någon större vinst, säger han.

Längre i gång
Odlingschef Tero Tanner bekräftar att Sucros har konkreta planer för att öka produktionen från kvotens 81.000 ton socker i år till omkring 10.000 nästa år. För att göra det behöver man bara förlänga produktionsperioden på fabriken med några veckor. I år slutar man antagligen den 9 december, men nästa år kunde fabriken gå fram till jul.
- De facto har man ju producerat 120.000 ton där till exempel 2007, säger Tanner.
Han tror inte att alla producenter i Europa tänker göra samma sak, vilket skulle leda till priskrig.
- Det finns helt enkelt inte ledig kapacitet på samma sätt på de flesta andra fabriker. Bara i Frankrike finns det lite extra kapacitet, säger han.
För att höja produktionen behövs en större areal, upp från årets 11.600 hektar till omkring 14.000. Det i sin tur förutsätter 150 nya odlare om varje odlares medelareal för betor är dagens 16,5 hektar.

Mathias Luther
luther@infopr.fi

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab