Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 söndag 28.4.2024
 Grattis Ture
14.10.2016 / Landsbygdens Folk
Stor tillväxtpotential inom ekohandeln
- Ansvarsfull och ekologisk konsumtion är trendigt och glädjande är att speciellt ungdomar och unga vuxna har dessa värderingar, säger föreningen Pro Luomus ordförande Ilkka Alarotu, kommersiell direktör på SOK.
Enligt Taloustutkimus undersökning Suomi Syö 2015, har de positiva attityderna till eko vuxit och samtidigt har tillgången på ekoprodukter blivit bättre.

Marknadsandelen kan nå två procent i år
Pro Luomus verksamhetsledare Marja-Riitta Kottila konstaterar att ännu för ett år sedan steg ekoförsäljningen med endast en dryg procent på årsbasis.
- Det är främst två faktorer som ligger bakom den snabbare tillväxten vi nu ser: konsumenternas växande intresse för hur matproduktionen påverkar människans, djurens och naturens välmående samt tillgången på goda ekoprodukter till ett överkomligt pris.
Ifall ekomarknadens tillväxt fortsätter på samma sätt också under resten av året, kan ekoförsäljningen 2016 stiga till omkring 265 miljoner euro och uppnå en marknadsandel på 2 procent.
Största delen av ekoförsäljningen kommer från dagligvaror där priset har en stor inverkan på konsumentbeteendet. Den positiva utvecklingen inom ekoförsäljningen visar att handeln är aktiv: ekoprodukter marknadsförs mer än tidigare och priserna på ekoprodukter har gått ner.
- Sådana här åtgärder inom detaljhandeln har haft en stor effekt på ekoförsäljningen i de länder där ekokonsumtionen har vuxit mycket, som till exempel i Danmark och Sverige, säger Kottila. Samma utveckling syns nu också i Finland.

Ekobananen populärast
Under året har försäljningen av ekoprodukter som ost, frukt och grönsaker, färskt kött, matoljor, barnmat, kaffe, frysprodukter och saft ökat medan försäljningen av ekoöl, ekoyoghurt och ekobröd har minskat.
Bland handelns mest populära ekoprodukter är banan på första plats, följd av ägg, lättmjölk, fettfri mjölk och äppel.
Som helhet är ändå den största produkten på den inhemska ekomarknaden ändå mjölk. Den andra största är frukt och på tredje plats kommer grönsaker.
Handelns budskap till producenterna är klart: det finns en stor tillväxtpotential inom eko.
- Det finns ett stort sug på ekoprodukter och tillväxten är speciellt stor i storstäderna. Studerande och ungdomar efterlyser ekologiskt också i de offentliga köken och på restauranger, konstaterar Alarotu.
Det är ett faktum att eko växer snabbare i de flesta andra länder än i Finland, så man kan fråga sig om vi är redo för den tillväxtspurt som antagligen kommer att komma också här i något skede.
- Vi skulle kunna sälja mycket mer än vi gör ifall vi bara hade fler produkter, bekräftar Alarotu. Vi kan till exempel inte möta efterfrågan på ekokött som gris och kyckling. Det finns brist på producenter också på mjölksidan och dessutom skulle vi gärna se nya och intressanta produkter riktade till motionärer och idrottare.

Nina Colliander-Nyman
nina.colliander-nyman@slc.fi

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab