Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 söndag 28.4.2024
 Grattis Ture
14.10.2016 / Landsbygdens Folk
Svensk butikskedja hjälper blivande ekobönder
Problemet är att åkrarna måste fylla kraven på ekologisk odling. Den processen tar lång tid i anspråk. Först efter tre år får bonden betalt för de extrakostnader som omställningen innebär. Processen och den långa väntan blir dyr för producenten.
Trots detta odlas åkrarna med ekologiska metoder, utan vare sig konstgödsel eller kemiska bekämpningsmedel. ICA försöker överbrygga väntetiden genom att köpa in mjölet innan det officiellt får säljas som ekologisk vara.
I ICA-modellen kan vetemjölet genast säljas som en produkt som prismässigt ligger mellan konventionell och ekologisk vara, säger miljöchef Maria Smith från ICA i ett pressmeddelande.
För den blivande ekojordbrukaren innebär initiativet en trygghet och merbetalning för vetet under omställningstiden. Producenten har möjlighet att sälja sin vara till bättre pris, fastän alla villkor ännu inte är uppfyllda.
Samarbetet innebär att alla i kedjan, från jordbrukare till konsument, tryggar tillgången på svenskt ekologiskt vetemjöl. Det blir ekonomisk hållbart för jordbrukaren att gå över till ekologisk odling medan ICA kan säkra större volymer.
Enligt Maria Smith har efterfrågan på svenskt ekologiskt vetemjöl ökat starkt de senaste åren. Handeln måste söka nya kanaler för inköp av ekologisk brödspannmål. För ändamålet har ICA inlett ett samarbete med leverantören Berte Qvarn.
Berte Qvarn är ett gammalt kvarnaktiebolag i Halland, med anor från 1569. Koncernen ingår i Bertegruppen, som är Sveriges äldsta familjeföretag. Berte Qvarn säljer mjöl till bagerier, livsmedelsproducenter och partiaffärer.

Peter Karlberg
news@peter-karlberg.com

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab